Dimitris Papajoanu, ovog leta upoznajte Grčku na drugi način

0

Dimitris Papajoanu je savremeni grčki umetnik koga krasi jaka filozofska misao. Svetskoj javnosti je poznat kao koreograf i režiser spektakularnih koreografija upriličenih u čast otvaranja Olimpijskih Igara u Atini 2004. i Evropskih Igara u Bakuu 2015.godine. Naime, komad pod nazivom “Origins” sa otvaranja Evropskih Igara prošle godine, nominovan je za čak šest “Emija” ovog proleća i to tokom njegovog boravka u Beogradu. Razlog za Dimitrisov boravak u našoj prestonici je bio predstavljanje dela pod nazivom “Still Life” na sceni Sava Centra u okviru ovogodišnje edicije Beogradskog festivala igre. Pored svega ovoga on je još i svetski putnik i dobar poznavalac Grčke što ga čini savršenim sagovornikom na teme koje nam neretko ovih dana kucaju na vrata, a tiču se godišnjih odmora.

TU!: Gospodine Papajoanu, možete li posavetovati naše čitaoce i preporučiti tri mesta u Grčkoj ovog leta? Imajte na umu da bih želela da im pružimo drugačiji doživljaj vaše zemlje od onog pukog turističkog. Dakle, kuda otići i upoznati onu lepotu Grčke koja je inspirisala toliko velikana tokom vekova, uključujući i vas.
DP: Pre svega, trebalo bi da vidite smiraj dana na Sunionu. Tačnije, sa mesta gde se nalazi hram posvećen Posejdonu, na svega sat vremena izvan Atine. Obavezno provedite sat vremena gledajući kako se dan pretvara u noć. Jednostavno, sedite tamo i posmatrajte more dok se svetlo menja. Ovo je veoma značajno. Još bi valjalo da odete u višečasovnu šetnju dalekim ostrvom Anafi, koje se nalazi nedaleko od Santorinija. Kada stignete na Anafi, uputite se u četvoročasovnu šetnju koja vodi od grada do napuštenog manastira na vrhu stene. Ta stena je najveća stena koja ne podleže odronima u celom Mediteranu. Ako je moguće pritom, priuštite sebi boravak na tom mestu tokom cele letnje noći, ponesite vreću za spavanje i prespavajte tamo. To je kao da visite sa najvišeg balkona na Mediteranu. Zaista neprocenjivo! Treća destinacija je ipak veoma turistička. Naime, trebalo bi da posetite Akropoljski muzej i to srednji sprat sa arhaičnim sklupturama. Samo šetajte tuda i posmatrajte sklupture, ništa više do toga. Po mom mišljenju, ova tri iskustva, a naročito prva dva, bi mogla da vam približe i pomognu da razumete zašto je određen način mišljenja i filozofije rođen baš u Grčkoj.
Tekst: Nevena Ćurčić

Share.

Comments are closed.