Direktorka Instituta Niška Banja, Marina Deljanin Ilić

0

I pored toga što su tek početkom XX veka dokazane njena mineralnost i radioaktivnost, topla voda Niške Banje, još od vremena prvih ljudskih naselja u bronzanom dobu predstavlja sinonim za blagotvorna svojstva vode. Mesto gde su se “bolesni banjali a zdravi teferičili” je oduvek davalo posebnu vrednost nasleđu, folkloru, ali i ekonomskom i kulturnom životu drevnog grada na Nišavi. O svemu tome za TU! govori dr Marina Deljanin Ilić koja pored naučno-istraživačkog rada kojem je posvećena uvek na prvo mesto stavlja svoj najdraži projekat – Institut Niška Banja.

TU!: Kako opisujete Institut Niška Banja i šta je ono što bi izdvojili u odnosu na ostale banjske centre?

MDI: Izgradnjom stacionara Radon sa novom i savremenom opremom, uz stari stacionar Zelengoru i stacionar Terme, Institut danas raspolaže sa 560 ležaja koji se nalaze u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaki od stacionara ima terapijski blok, restoran i deo sa smeštajem, a pored toga u Radonu postoji i sala za predavanja i amfiteatar koji nam omogućavaju održavanje raznih naučnih skupova, kongresa i simpozijuma. Institut je pre svega zdravstvena ustanova i posebno smo ponosni na to da je Institut naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta u Nišu, pa u edukaciji kadrova ima višedecenijsko iskustvo. Posebna pažnja je posvećena naučno istraživačkom radu i praktično od osnivanja se svake godine na Institutu u Niškoj Banji održava simpozijum na kojem zajedno sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova iz Srbije i inostranstva usavršavamo naše znanje kako u dijagnostici tako i u terapiji. Naši lekari učestvuju svojim radovima ne samo kod nas nego i van granica naše zemlje tako da imamo veliki broj izloženih i štampanih radova.

TU!: Koje dijagnostički srodne grupe pacijenata dolaze na lečenje i oporavak u Institut Niška Banja?

MDI: Naš Institut prima pacijente preko fonda na uput ili one ljude koji dolaze o svom trošku. To su uglavnom oboleli od kardiovaskularnih bolesti: pacijenti nakon preležanog infarkta miokarda, nakon ugrađenog stenta, bolesnici sa anginom pektoris, pacijenti sa ugrađenim baj pasom i sa arterijskom hipertenzijom, bolesnici nakon operacije na otvorenom srcu, a imamo iskustva i sa pacijentima koji su na rehabilitaciji posle urađene transplantacije srca. Pored toga u Nišku Banju dolaze i nakon ugradnje pejsmejkera i defibrilatora, kao i bolesnici sa oboljenjem perifernih krvnih sudova. U okviru reumatološke patologije, indikacije za boravak u Niškoj Banji su razni oblici reumatizma, osteoporoza, sistemske bolesti vezivnog tkiva i metaboličke bolesti. U okviru ortopedskog odeljenja na Institutu se obavljaju operacije ugradnje veštačkog kuka i kolena i veoma je dobro što pacijenti mogu da budu nakon operacije odmah prebačeni na rehabilitaciju i da se praktično u okviru jednog boravka potpuno oporave i vrate normalnom životu. Ovo takođe važi i za reumatološko i kardiološko odeljenje. Pacijenti sa teritorije Niša i okoline upućeni nakon infarkta miokarda u koronarne jedinice i boravka na intenzivnoj nezi, idu na odeljenje za rehabilitaciju gde se osposobljavaju za dalji život. Veoma je važno što oni bivaju ne samo oporavljeni već izlaze iz Instituta sa saznanjima kako da žive zdravo i bezbedno. Pored toga moram da napomenem da osim ambulante za terapiju bola imamo kabinete za razne oblike srčanih bolesti i arterijsku hipertenziju a početkom marta taj kabinet je ušao u Udruženje Centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA). Mi smo šesnaesti Centar na teritoriji Srbije, a zamisao je da se pacijentima sa hipertenzijom pruži visoko specijalizovana usluga i nega i da se napravi jedna zajednička baza podataka koju bi pratili naši najbolji kardiolozi, nefrolozi, endokrinolozi, neurolozi kao i lekari drugih specijalnosti.

TU!: Šta još izdvajate kao dodatnu ponudu?

MDI: Institut ima višedecenijsko iskustvo u lečenju prvenstveno kardiovaskularnih, reumatskih, ali i drugih bolesnika, međutim takođe posedujemo veliko iskustvo i u prevenciji. Kao što sam već napomenula, naš Institut se ranije zvao “Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatskih bolesnika” i mi nastavljamo i dalje da intenzivno radimo na prevenciji jer je samo privid da je prevencija skupa. Kada sagledate krajnji rezultat, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Zato mi imamo takozvane “check up” programe provere zdravlja koji omogućavaju posetiocima da u zavisnosti od faktora rizika dođu u Nišku Banju na tri, pet pa i sedam dana i ispitaju svoje zdravlje u potpunosti. Pored toga osoba koja je došla može da koristi sve blagodeti šetnje u prelepoj prirodi Niške Banje koja se nalazi ispod Koritnjaka, šumovitog ogranka Suve planine. Pored toga Institut poseduje i moderan wellnes centar “Sense” u kome može da se uživa u masažama, đakuziju u termalnoj vodi, aromatičnim kupkama, finskoj i vibro sauni, kao i raznim kozmetičkim tretmanima. Pored toga Institut Niška Banja ima sve uslove za organizovanje kongresnog turizma. Naime, u stacionaru Radon nalazi se amfiteatar čiji kapacitet iznosi 300 mesta sa savremenom tehničkom opremom, plenum sala kapaciteta 60 mesta, kao i manje sale i saloni za poslovne sastanke. Tokom trajanja kongresa i seminara, obezbeđen je smeštaj u stacionarima Instituta, kao i organizacija svečanih večera i ručkova.

Share.

Comments are closed.