Dobro došli u San Marino

0

Malena Republika San Marino je nezavisna država, sa sopstvenom vladom i zakonima, iako je potpuno okružena Italijom. To je najstarija suverena država na svetu, datira iz četvrtog veka posle Hrista, a po veličini je peta najmanjana svetu, i ima povšinu koja meri tačno 61 kilometar kvadratni.

Na vrhu najvišeg brdovitog područja, na planini Titano, nalazi se glavni San Marino. Srednjevekovni kameni zidovi opasuju prvobitno naselje, koje je izgrađeno u potpunosti od kamena i koje je zatvoreno za saobraćaj. Jedina ulica koja vodi do Piazza della Libertà okružena je brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama. Tri tvrđave na vrhu planine i staza koja ih povezuje daju San Marinu njegovu najpoznatiju sliku. Zajedno s netaknutom prirodom, brežuljcima, vinarijama i tvrđavama, San Marino je idealna alternativa gradskoj gužvi popularnih turističkih gradova Italije.

Do San Marina se lako stiže, bilo da je u pitanju jednodnevni izlet, bilo poseta za vikend. San Marino je udaljen od Riminija 30 minuta, od  Bolonje 90minuta, dok je Firenca udaljena nekih 2 i po sata vožnje.

Gastrononomska ponuda  San Marina je jednostavna i veoma ukusna. Uglavnom je to kombinacija ukusa iz obližnjih regija pomešanih sa lokalnim ukusima i začinima. Najpoznatija jela su supa od graška i slanine, zečiji gulaš i kolač sa čokoladom, oblandama i lešnikom.  Svakako je obavezno da upotpunite obrok ukusnim domaćim vinom.

STA OBAVEZNO TREBA OBIĆI U SAN MARINU?

1. Tvrđave

Postoje 3 tvrđave, Guaita, Cesta i Montale, krune dugačkog grebena na planini Titano, svaka s kulom sa koje se pruža predivan pogled na Apenine, ravnicu, Rimini i more do skoro Dalmatinske obale. Sve su povezane asfaltnom stazom, donji deo ima brojne prodavnice koji prodaju hranu, pića i suvenire. Prva i najstarija tvrđava je Rocca Guaita iz 1253. a Rocca Cesta, je najviša od njih, i sadrži muzej starog oružja.

2. Palazzo Pubblico i Piazza della Liberta

Neogotički stil Gradske kuće Palazzo Pubblico dominira krajem, izgrađena je 1800. godine od kamena koji potiče iz kamenoloma planine Titano. Fasada je ukrašena grbovima Republike i četiri opštine, a u unutrašnjosti dekorativno stepenište vodi do dvorane Gradskog Veća na najvišem spratu.

Piazza della Liberta je magnet za turiste, jer se često tokom dana u vojnoj  Guardie di Rocca menja straža na vrlo atraktivan način. Njihove uniforme, tamnozelene jakne s belom pletenicom, crvene pantalone sa zelenom prugom, šeširi s crvenim trakama svetu su izuzetno poznate i zanimljive.

3. Nacionalni muzej

Ovaj odlični muzej u istorijskom zdanju Palazzo Pergami Belluzzi u svojoj kolekciji ima arheološke zbirke koje počinju sa artefaktima neolita i kasnije etrurskim i rimskim nalazima, a uključuje takođe i egipatske antikvitete, vizantske ikone, slike iz 17. veka i antičke kovanice San Marina. Mnogi od gotovo 5.000 predmeta u muzeju donirani su u 19. veku iz privatnih zbirki italijanskih intelektualaca i političkih subjekata,  koji su pokazali afinitet prema ovoj maloj zemlji.

4. Bazilika San Marino

Ova neoklasična bazilika sagrađena je početkom 19. veka na temeljima romanske crkve iz 4. veka. Unutrašnjost je uređena u stilu klasične bazilike, sa dugom centralnim delom i dva bočna dela okružena oltarima.

5. Muzej voštanih figura

U muzeju se nalazi preko 100 figura od voska, i sve figure predstavljaju značajne istorijske ličnosti, svaka je obučena u odeću svog vremena, i često su predstavljene zajedno sa s drugim savremenicima. Benito Musolini i Adolf Hitler prikazani su kao na sastanku, Džeki Kenedi  prikazana je u poseti papi, Galileo sa teleskopom u ruci.

6. Muzej zanimljivosti

Muzej zanimljivosti je svakako jedan od najzabavnijih muzeja koje ćete videti, tj zbirku čudnih predmeta, neobičnih izuma i njihovih priča. U zbirci od oko 100 predmeta, nalaze se drvene klompe visoke 60 centimetara namenjene za nošenje u Veneciji, kada su poplave i visok vodostaj, nemačka mišolovka iz 1700. godine, zamka za buve, ručni pumpni tuš iz 17. veka, kao i još puno neverovatnih eksponata.

7. Maranello Rosso Ferrari Muzej

U muzeju automobile nalazi se formula 1, automobili poznatih, uključujući i prvi Ferrari Spyder koju je dizajnirao Pininfarina i u vlasništvu Merilin Monro. Među 25 Ferari automobila iz 1951. do danas je najpoznatiji od svih 250 GTO Red koji je osvojio tri Svetska prvenstva.

Share.

Comments are closed.