Dodela kredita za podsticanje kvaliteta turističke ponude

0

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude, a konkurs će biti otvoren do 1. novembra tekuće godine.

Krediti se realizuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije, sa kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu, a mogu ih dobiti registrovana privredna društva i preduzetnici, kao i poljoprivredna gazdinstva.

Minimalni iznos kredita za poljoprivredna gazdinstva i preduzetnike je 500.000 dinara, a za privredna društva dva miliona dinara.

Rok otplate je do 72 meseca po isteku grejs perioda koji traje 12 meseci i računa se od dana prvog povlačenja kreditnih sredstava, osim za “grinfild” investicije kojima se finansira izgradnja turisticke infrastrukture i suprastrukture, za koje odložni rok traje 24 meseca, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Otplata kredita realizovaće se u tromesečnim anuitetima koji dospevaju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra u godini.

Unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja podrazumeva izgradnju, uredenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih

kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja i restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete.

Konkurs se odnosi i na nabavku, rekonstrukciju i adaptaciju plutajućih objekata, kao i prevoznih i rekreativnih sredstava namenjenih posetiocima i turistima, unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude i dizajn, pripremu proizvodnje i proizvodnju suvenira.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta.

Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava.

Učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 odsto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Za pravdanje odobrenih sredstava mogu se prihvatiti ulaganja koja je investitor imao u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva za odobrenje kreditnih sredstava Ministarstvu.

Share.

Comments are closed.