Doživi berbu na Fruškoj gori

0

NOVI SAD – Po uzoru na poznate vinske regije, gde je uobičajeno organizovati ture koje uključuju i berbu grožđa, u Srbiji za sad jedino vinarija Mačkov podrum pravi događaj ovakve vrste.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorile su Jasmina Beljan Iskrin, stručni konsultant za održivi razvoj turizma i Đurđica Jojić Novaković, izvršna direktorka vinarije Mačkov podrum.

Kako je istakla Jasmina Beljan Iskrin, stručni konsultant za održivi razvoj turizma, tura „Doživi berbu na Fruškoj gori“ je specifična po tome što u sebi sadrži elemente i kulturnog i gastronomskog turizma a zainteresovanima omogućava doživljavanje autentičnog iskustva, što postaje sve bitniji motiv za putovanja turista u 21. veku. „U zemljama gde je vinski turizam veoma razvijen, kao što je na primer Italija, 80% gostiju čine domaći turisti. Želimo da pokrenemo domaće turiste, koji su na neki način zapostavljeni od strane velikih festivala i sličnih događaja“.

Đurđica Jojić Novaković, izvršna direktorka vinarije Mačkov podrum, istakla je da je Mačkov podrum pokrenuo ovu turu nakon brojnih upita od strane pre svega stranih gostiju.

Sam događaj će biti u nedelju 10. septembra. Polazak je iz vinarije Mačkov podrum u Irigu, u 9 časova ujutru tako da je potrebno doći malo ranije. Traktorskim prikolicama se ide u vinograd, potes Budakovac, gde je zasađen portugizer.

Predviđeno je da gosti beru grožđe ali i da se opuste kako uz domaći doručak i sremački ručak, tako i uz tamburaše. „Svi zainteresovani mogu da se prijave preko portala Serbian Adventures (www.serbianadventures.com) a mi ćemo se potruditi da naša berba izgleda baš kao ona koju je Branko Radičević opisao u svojim pesmama“.

Jojić Novaković je naglasila da grožđe koje se nabere odmah ide u preradu i da će se od njega napraviti poznato mlado vino portugizer svatovac, koje će se u novembru na Danu mladog portugizera ponuditi svim ljubiteljima vina.

Share.

Comments are closed.