Društvo koje se posvetilo održivom i ogovornom životu

0

Posvetiti se pravim vrednostima, i živeti u skladu sa prirodom je sve aktuelnije u poslednje vreme. Međutim, kako sam način i okolnosti nalažu, takav život nije uvek moguće izabrati, i živeti odgovorno prema sebi, drugima i prirodi. Ecovillage je zajednica koja se suprotstavlja svima, i ona je dokaz da je sve moguće.

Ecovillage je jednstvena zajednica, to je samosvesno društvo koje postaje sinonim za razum, i inspiracija za mnoge. O.U.R. (Our United Resource) kako se punim imenom zovu, je društvo koje naseljava jedan mali predeo u blizini jezera Shawnigan u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi. Zajednica je oformljena još 1999. godine, sa vizijom da stvori mikro model održivog i odgovornog društva, čija su načela u osnovi socijalna, ekonomska i ekološka dobrobit pojedinaca i društva kao zajednice.

Ovo ekoselo je nastalo kao ideja 14 ljudi, koji su pre skoro 20 godina kupili zemlju površine 10 hektara, na kome je počelo formiranje eko-zajednice. Osnivanjem udruženja O.U.R. Community Association omogućili su organizovanje brojnih projekata, a osnovi svakog je blio stvaranje i proizvodnja sopstvenih proizvoda namenjenih zajednici. Ubrzo nakon realizacije, usledila je saradnjom sa lokalnom zajednicom, obližnjim kompanijama i farmama, pa čak i stranim investitorima i posetiocima.

Na imanju, osim prozvodnje organske i zdrave hrane, obavezne su i obrazovne aktivnosti i edukacija svih članova zajednice, čija osnovna je osnovna ideja i pokretač očuvanje prirode, njenih karakteristika, racionalno korišćenje svih njenih resursa, kao i obnavljanje životinjskog i biljnog fonda. Posebna pažnja je posvećena tradicionalnom organskom uzgoju i proizvodnji, bez štete po zdravlje ljudi i okoline.

U selu postoji za sada 9 ekoloških kuća, a čitav smeštaj je organizovan tako da ne remeti ruralnost karaktera svoje namene, različiti stilovi i namene su u potpunosti sa standardima i postulatima njihove ideje društvene odgovornosti.

Share.

Comments are closed.