Dug za parkiranja na Jadranu stiže Slovencima

0

Hiljadama slovenačkih turista poslednjih meseci stižu pismene opomene s pozivom da podmire neplaćeno parkiranje u nekom od gradova na hrvatskoj obali, ali su oni u nedoumici da li bi trebalo da plate i visoke posredničke troškove koje im računaju advokati, angažovani od vlasnika parkinga.

Slovenačka televizija objavila je prilog u kojem se tvrdi da je reč o više hiljada pisanih opomena kojima se zahteva podmirivanje “zaboravljenog” duga, a uglavnom se radi o malim pojedinačnim iznosima od pet do 15 evra.

Na tu cifru, medjutim, pojedini slovenački advokati dodatno obračunavaju prekršiocima od 50 do 100 evra svojih troškova i to, kako tvrde, zbog potrebnog prevodjenja i proučavanja hrvatskih propisa.

Takva praksa se čini problematičnom i slovenačkom ministru pravosudja Goranu Klemenčiču, koji ju je i komentarisao u jednoj od parlamentarnih raspravi.

Onima koji primaju opomene s nerealno visokim iznosima ministar je poručio da plate samo dug za parkiranje, ali ne i trošak advokatskog posredovanja i kaže da on lično ne bi platio visoke dodatne troškove koje ispostavljaju advokati, jer oni znatno prelaze zakonom odredjene tarife.

Neki slovenački pravnici, prenosi Hina, smatraju da bi advokatske troškove trebalo da podmire vlasnici parkirališta, dok neki sumnjaju da bi oni koji se ogluše na pozive mogli završiti na sudu i da bi mogla biti sprovedena zaplena, kako zbog malih iznosa, tako i zbog toga jer mnogo takvih predmeta zastareva.

Share.

Comments are closed.