Egipat, zemlja faraona i toplog mora

0

Egipat je zemlja bogate istorije, nalazi se na raskršću Evrope, Afrike i Orijenta, i je jedna od najmističnijih zemalja sveta. Danas je Egipat vrlo popularna turistička destinacia, a svojim sadržajem se izdvaja od većine drugih turističkih odredišta.

Egipat privlači turiste iz celog sveta, a misterije i neprocenjiva blaga ove zemlje su zaista jedinstvana. Kolevka civilizacije, zemlja faraona i piramida, ponudiće posetiocima puno mogućnosti da iskuse magiju Orjenta. Ovde praktično nema letnje i zimske sezone, bogat istorijsko-kulturni sadržaj, brojne znamenitosti i nasleđe Egipta privlači turiste preko čitave godine, na putovanje kroz drevnu istoriju. Statistika kaže da preko nekoliko milona turista poseti ovu zemlju godišnje, a ovaj broj konstantno raste.

Egipat, zemlja faraona i toplog mora

Od sadržaja, treba izdvojiti Egipatske piramide, one izazivaju najveće divjenje i njih u delti Nila i okolini Kaira ima ukupno 84. Najpoznatije su Keopsova, Kefrenova piramide, a nalaze se u blizini Kaira.

Egipat je izuzetno razvijena turistička destinacija, i osim svoje bogate istorije nudi odličan aktivni odmor, brojne aktivnosti na vodi, karavane po pustinji, jahanje kamila, vožnje malim brodovima po okolnim koralnim ostrvima. Jedinstveno Crveno more, luksuzni hoteli i restorani, krstarenje rekom Nil, sadržaji su koji turistima ostaju u sećanju dugo. Plaže su ipak nešto najlepše u Egiptu, u toku godine je temperatura mora oko 28 stepeni celzijusa, pa je uživanje u čarima mora jedinstveno iskustvo. Od destinacija koje turisti posećuju najviše se izdvajaju Šarm el Šeik i Hurgada.

Egipat, zemlja faraona i toplog mora

Šarm el Šeik

Šarm el Šeik je bilo malo ribarsko selo, a turistički potencijal je počep da cveta u poslednjih 40 godina, i to je najposećenija destinacija na Sinajskom poluostrvu. Šarm El Šeik nudi vrhunske mogućnosti za odmor, odlične plaže, bogat podvodni morski svet sa najboljim mestima za ronjenje. Letovalište je udaljeno 480 km od Kaira, a sa 15 km dugom obalom, koralnim zalivima  Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, nudi beskrajne mogućnosti za odmor. Nama Bay je zaliv, centar Šarm el Šeika sa brojnim hotelima, restoranima i prodavnicama.

Egipat, zemlja faraona i toplog mora

Hurgada

Hurgada je najpoznatije letovališta Egipta. Udaljena je oko 500 km južno od Kaira, a od malog ribarskog sela, prerasla je u moderno i najposećenije letovalište. Grad ima oko 250.000 stanovnika i proteže se na dužini oko 50 km uz more. Sastoji se od El Dahara, starog dela grada sa orijentalnim duhom, Sakalle, novijeg dela grada, i El Memshe,  modernog turističkog dela grada sa dugim šetalištem. Duž obale, na potezu od 50 km nalazi se preko 250 hotela svih kategorija. Ovde je more najtoplije svetu, a plaže su  bele i peščane, pa je Hurgada sa razlogom glavna turistička destinacija Egipta.

Brojni hoteli imaju izuzetno bogat sadržaj, gotovo svi poseduj bazene i sportske centre, pa je turistima na raspolaganju ronjenje, jedrenje, safari brodom, razgledanje jedinstvenog i bogatog podvodnog sveta iz brodova sa staklenim dnom. Najinteresantnije je ronjenje, bilo da je u pitanju profesionalno ili amatersko. Hurgada je treći ronilački centar na svetu, a dostupnost morskog sveta je neverovatna.

Egipat, zemlja faraona i toplog mora

Od ostalih turističkih sadržaja, treba pomenuti i vožnje džipovima kroz pustinju, obilazak autentičnih beduinskih sela, kao i izlete do Kaira sa posetom čuvenim piramidama. Ono što se ne propušta jeste i obilazak Karnaka, najveći ansambl hramova iz faraonskog doba Egipta, Dolinu kraljeva, nekropolu gde su pokopani faraoni, kao i Luksor, kompleks hramova.

Egipat je svakako potrebno posetiti, osim mora i odmora, treba iskusiti duh starog vremena, posetiti mesto gde je nastala jedna od najstarijih civilizacija.

Share.

Comments are closed.