Ekološka kućica, kampovanje na održiv način

0

Skandinavska praktičnost na delu, eko-kućica koja se sklapa kao slagalica, bez šrafova, bez muke, intuitivno, kao sto za kompjuter, samo jednostavnije.

Finski dizajner Robin Falck osmisio je neobičnu eko-kućica u obliku slova A  pod imenom Nolla, što na finskom jeziku znači nula, imajući na umu da objekat nema emisije štetnih gasova. Kućica je u potpunosti održiva, napravljena od dugotrajnih prirodnih materijala, borovine i šperploče.

Ekološka kućica, kampovanje na održiv način

Pre svega, ova kućica ili brvnarica je igračka za odrasle. Napravljena je na istom principu kao i dečje kolevke, sve se sklapa i uklapa, kao neka velika slagalica. Nije neophodno prethodno iskustvo u zidanju ili pravljenju bilo čega, nije potreban ni alat, a kolibica je može spakovati i raspakovati bilo gde. Ukoliko se i izgubi neki deo, nikav problem, sve se lako pravi, sve se može zameniti.

Kućica je mala, i podseća na šator svojim A oblikom, što je i bila zamisao tvorca, dizajnom se lako uklapa u prirodni ambijent. Prednja strana je potpuno providna, napravljena od stakla, kako bi se omogućio pogled na okolinu.

Ekološka kućica, kampovanje na održiv način

Električna energija proizvodi se pomoću solarnih panela na krovu, dok šporet radi na obnovljivom dizelu od otpada i ostataka. Na ovaj način su želeli da ispitaju sve mogućnosti održivih opcija za odmor sa minimalnom štetnom emisijom.

Postoji samo jedan nedostatak, a to je toalet. Ukoliko se odlučite na ovakav korak, i iznajmite ili kupite eko-kućicu, moraćete koristiti poljskitoalet, odnosno prirodu, baša kao u nekadašnja vremana. Možda je i to sa namerom napravljeno, kako bi se čovek u potpunosti zbližio sa prirodom.

 

Share.

Comments are closed.