ETC: Srbija beleži porast broja dolazaka stranih turista

0

Većina evropskih destinacija registrovala je pozitivne rezultate u prva tri meseca ove godine kada su u pitanju putovanja i turizam, a Srbija porast broja dolazaka stranih turista od 11 odsto u odnosu na isti period lane, objavljeno je u izveštaju Evropske komisije za turizam (ETC).

“Putovanja i turizam u Evropi cvetaju”, ocena je ETC koja smatra da je takvim rezultatima, u najvećoj meri, doprinela cenovna privlačnost destinacija u evrozoni, zbog slabljenja evra i niskih cena nafte. To je postavilo temelje za povećani broj dolazaka turista iz SAD, navodi se u izveštaju pod nazivom “Evropski turizam u 2015. godini – trendovi i perspektive”.

Broj poseta ruskih turista Evropi je, medjutim, znatno smanjen, pa je tako početkom 2015. godine Evropu posetilo 30 odsto manje turista iz Rusije nego u istom periodu lane.

Najnoviji podaci su, takodje, ukazali na dalji rast u medjunarodnim dolascima i prenoćištima u prvom tromesečju 2015. godine, pri čemu je nekoliko destinacija evidentiralo dvocifreni rast.

Najveći rast u broju dolazaka stranih turista registrovali su Island (31,4 odsto), Hrvatska (24,6 odsto), Crna Gora (23,3 odsto), Rumunija (13,1 odsto), Madjarska (12,1 odsto), Slovenija (11,7 odsto), Austrija (11,4 odsto) i Srbija (11 odsto), objavljeno je na sajti ETC.

Share.

Comments are closed.