EU najviše uvozi meksička piva – Srpski brendovi na drugom mestu

0
Na tržištu Evropske unije od uvoznih piva izvan bloka srpski brendovi su drugi najpopularniji, a jedino ispred su meksička piva, pokazuju podaci evropske službe za statistiku Evrostat, objavljeni u petak, 4. avgusta 2017. godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana piva.
EU je prošle godine uvezla 46,9 miliona litara piva iz Srbije ili 13% od ukupnog uvoza piva iz zemalja van Unije, dok je iz Meksika uvezeno skoro 179,5 miliona litara ili gotovo polovina uvoza.Tek na trećem mestu je američko pivo (36,5 miliona litara), sledi belorusko pivo (20,6 miliona litara), kinesko (16,4 miliona litara) i rusko (11,6 miliona litara), prema podacima Evrostata.

EU je prošle godine proizvela 39 milijardi litara piva, što je za 400 miliona više nego 2015. godine i odgovara proizvodnji od 76 litara po stanovniku. Proizvedeno je i gotovo 900 miliona litara piva koje sadrži manje od 0,5% alkohola ili je potpuno bezalkoholno.

Dve trećine piva sa alkoholom u EU proizvodi se u šest članica, a sa proizvodnjom od 8,3 milijarde litara (21% ukupne proizvodnje u EU), Nemačka je prošle godine bila vodeći proizvođač.

Holandija je bila vodeći izvoznik, budući da je izvezla 1,9 milijardi litara piva sa alkoholom, a slede Nemačka sa 1,7 milijardi, Belgija sa 1,5 milijardi, Francuska sa 0,7 milijardi i Britanija sa 0,6 milijardi. Glavna izvozna destinacija za pivo iz EU su SAD, zatim slede Kina i Kanada.

Share.

Comments are closed.