Fantastična priroda i lepota Briona

0

Brioni su ostrva koja spajaju neverovatne prirodne vrednosti i kulturno-istorijsku baštinu. Blaga klima i pogodni geografski uslovi, duboko u kopno uvučeni zalivi i kristalno čisto more, osigurali su da ova ostrva budu ljudima na prvom mestu od praistorije do najnovijeg doba.

Na relativno malom ostrvskom predelu, površine nešto veće od 7 kilometara kvadratnih, popisano je stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-istorijskih sadržaja koji obuhvataju period od prvog neolitskog naselja poluzemunica u zalivu Soline, do stvaranja mondenskog letovališta početkom proteklog veka, pa čak i predsedničke rezidencije na koju su tokom 25 godina dolazili državnici zemalja širom sveta.

Doživeti Brione znači prolaziti kroz istoriju, upoznati razne kulture i civilizacije koje su ostavile svoj neizbrisivi trag i time ostrva obogatile magičnom tajanstvenošću. Zalasci sunca nad kastrumom, vožnja biciklom pitomom divljinom, igranje golfa na obali mora pod stogodišnjim borovima, livade pune divljači u smiraj dana jednostavno ne mogu da se opišu rečima.

Otkrivajući deo po deo te skrivene i vekovima čuvane lepote, iz dana u dan sve se više počinje osećati ta neodoljiva privlačnost koja tera na ponovno vraćanje i prepuštanje brionskoj čaroliji. Brioni su vrhunska turistička destinacija, idealna za odmor, još idealniji izbor za kongrese, poslovne sastanke i incentive putovanja.

Leti pružaju opuštanja za celu porodicu u kristalno čistom moru, a u proleće i jesen u mnogobrojnim programima aktivnog odmora i uživanju u prirodi i krajoliku.

Turisti ovde dolaze iz mnogo razloga, dok veliki broj dolazi kako bi pobegao u brionski mir od svakodnevnih obaveza i stresa, kako bi uživali u golfu ili jedinstvenom safari-parku, pojedini turisti još uvek ova ostrva smatraju Titovim pa ovamo dolaze kako bi osetili neka stara nostalgična vremena.

Dok su ih nekad obilazili kraljevi, vojvode, baroni, industrijalci, književnici, glumci, političari, današnji svetski jet set ponovno stavlja Brione na listu najpoželjnijih destinacija, tako da  godišnje u malu luku Velikog Briona uplovi nekoliko stotina luksuznih jahti.

Brioni danas nude smeštaj u hotelima Istra – Neptun i Karmen, i još u nekoliko najluksuznijih vila, pa je doživljaj boravka na ovim ostrvima neprevaziđene lepote nezaboravan. Kvalitet usluga i neobičnost same brionske lokacije omogućavaju organizovanje maštovitih događaja u prirodi, i u hotelskim kapacitetima, bez obzira na doba godine, što je najvažnija i najbolja preporuka za organizatore stručnih okupljanja, poslovnih sastanaka i kongresa.

Brioni su idealno mesto za odmor i kreativan rad, autentičnost ostrva daje neku opuštajuću dimenziju svemu. Odlična leti, posećena i zimi, ostrva su oduvek bila odličan saveznik i dobar prijatelj, pa sa dobrim razlogom zauzimaju posebno mesto u istoriji i sadašnjosti čitavog regiona.

Share.

Comments are closed.