Fascinantno mesto u Srbiji, jedna od najneobičnijih prirodnih pojava

0

Dva kilometra od ponornice Uviralo, u gustoj šumi, na južnom Kučaju, izdiže se jedna od najneobičnijih prirodnih pojava – kupasta formacija sagrađena od bigrenih naslaga koje je tokom vekova nataložila voda koja teče uskim kanalićem po samom vrhu, a zatim se survava sa najisturenije ivice.

Do ovog predivnog prirodnog fenomena, vodopada Prskalo, gotovo je nemoguće doći, jer se do njega stiže šumskim putem, koji je u vreme najveće aktivnosti vodopada, zapravo neprohodan. Visok je 15 metara i vrlo je siromašan vodom, ali nikad ne presuši.

Izvor reke Nekudovo nalazi se odmah iznad vodopada Prskalo na nekih 70 metaraInteresantno je da reka Nekudovo ovde izvire, a onda nestaje, tačnije ponire na pola puta prema Resavici odakle se nakraćim putem i stiže do ovog vodopada. 

Samo okruženje vodopada je izuzetno mirno i lepo, utonulo u bujno zelenilo, daleko od bilo kakve buke i urbanizma. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje.

Nedaleko od ovog mesta nalazi se Muzej ugljarstva, Senjski Rudnik, Veliki buk i Veliko vrelo. Više o ovim biserima Srbije pročitajte u nastavku teksta.

Share.

Comments are closed.