Festival srpske trpeze

0

Na prostoru Savske terase na Kalemegdanu 22. septembra biće po prvi put održan Festival srpske trpeze.

Ova manifestacija ima kulturno-istorijski, turistički i privredni karakter, a organizator festivala je Udruženje građana „Čuvari ognjišta“. Njihov cilj i osnovna ideja jeste očuvanje nacionalnog gastronomskog nasleđa.

Imajući u vidi da je gastronomija izuzetno važan i integralan deo turističke ponude grada, kao i sve veći broj turista koji posećuje Beograd, manifestacija ima za cilj promovisanje lokalne gastronomije na najbolji način. Na festivalu će naročita pažnja biti posvećena kulturi obedovanja, prezentaciji običaja srpske trpeze kroz vekove, kombinujući ih sa duhovnim doživljajima, tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim delima, narodnom nošnjom i folklorom.

Na festivalu će biti predstavljen veliki broj izlagača, proizvođača hrane i pića, će imati svoje štandove od kojih će svaki imati svoju temu, monaška trpeza, srpski post kroz vekove, tradicionalna srpska jela, kao i ostalo.

Festival srpske trpeze će imati takmičarski, edukativni i kulturni karakter, a ulaz će biti potpuno besplatan za sve posetioce.

Share.

Comments are closed.