Fino porto vino od 150.000 dolara

0

Porto je dezertno vino sa visokim sadržajem šećera i alkohola. To je vino s pedigreom, najstrože kontrolisanog geografskog porekla, i može se praviti samo od grožđa koje je kultivisano u ograničenom i označenom regionu oko reke Douro i njenih pritoka. Portugalci su posebno ozbiljno po pitanju zaštite geografskog porekla, porto je najvažniji izvozni proizvod Portugala.

Niepoort je posebno fino i kvalitetno vino, pakovano u čuveni Lalique 1863 dekanter. Ovaj porto je star 155 godina, datira iz 1863. godine, i on je predstavnik jedne od čuvenih generacija dinastije koja se bavi ovim vinom koju je osnovao 1842. Franciskus Marijus van der Niepurt.

Niepoort vino u Lalique 1863 dekanteru upisano je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najskuplje porto vino prodato na aukciji, kada je dostiglo cenu od 127.000 dolara u Hong Kongu. Vino i njegov dekanter čine samo jedan deo ekskluzivne saradnje Lalique i Niepoort brendova, koja je kao rezultat ponudila pet demidžon dekantera, od kojih svaki ima originalni Lalique potpis, serijski broj i sadrži neverovatno retko 155 godina staro vino iz Portugala.

Ovaj dekanter dolazi sa graviranim imenom osnivača Niepoort, dok je njegov sadržaj opisan kao ne previše sladak, ali izuzetno koncektrovan. Dizajn dekantera ima tehniku izgubljenog voska, odnosno staru tehniku livenja gde se mogu dobiti najsitniji i najfiniji detalji,  koja se uči i prenosi sa generacije na generaciju od strane najboljih majstora.

Share.

Comments are closed.