Francuski restorani na vrhu popisa “La Liste”!

0

U Ministarstvu spoljnih poslova Francuske na Quai d’Orsay u prisustvu Laurenta Fabiusa, ministra spoljnih poslova i međunarodnog razvoja predstavljena je prošle nedelje “La Liste”, nova međunarodna klasifikacija internacionalne gastronomije, koja vrednuje 1000 izuzetnih restorana širom sveta.

Najzastupljenije zemlje na listi su Japan i Francuska sa više od 100 adresa, zatim SAD, Kina, Španija, Nemačka i Italija sa nešto više od 50 adresa svaka.
Restorani Guy Savoy (Pariz), Maison Troisgros (Roannes) i Auberge du Vieux Puits (Fontjoncouse) se nalaze među Top 10 na Listi, odnosno zauzimaju četvrto, osmo i deveto mesto. Osim toga, tri najnagrađivanija kuvara na listi su Francuzi: Joël Robuchon (sa 11 restorana), Alain Ducasse (7 restorana) i Pierre Gagnaire (7 restorana). Tim sudija se sastoji od gastronomskih kritičara, intelektualaca i dvadeset međunarodnih stručnjaka i ambasadora iz celog sveta.
Rezultati su dobijeni po transparentnoj metodologiji:
– Popis, usklađivanje i sastavljanje rejtinga sa gotovo 200 vodiča i recenzija na internetu za nekih hiljadu restorana.
– Beleške specifične za vinsku kartu, servis i unutrašnjost
– Anketiranje od oko 150.000 ugostitelja o pouzdanosti različitih vodiča
– Rezultati ovog istraživanja sprovedenog pod nadzorom sudskog izvršitelja, određuju relativnu težinu svakog vodiča u ukupnoj oceni svakog restorana.
– Konačno, saveti online recenzija na participativnim stranicama su uključeni s ukupno 25% u konačnoj oceni.
Više informacija na: www.laliste.com

Share.

Comments are closed.