Francuski ugostitelji negoduju zbog novog zakona o hrani

0

Uprkos oštrom protivljenju francuskih ugostitelja, koji pakovanje ostataka hrane smatraju uvredom trpezarijskog bontona, novi zakon obavezuje ih da svojim gostima omoguće da iz restorana ponesu svu nepojedenu hranu i nepopijeno piće koje su platili, prenose francuski mediji.

Novi zakon stupio je na snagu 1. januara i deo je kampanje za smanjenje količine hrane koja se svake godine baci u Francuskoj. Samo iz francuskih restorana godišnje se baci više od milion tona nepojedene hrane. Vlada je stoga još 2013. godine pokrenula inicijativu za smanjivanje rasipanja hrane za 50 odsto do 2025. godine. Pakovanje nepojedene hrane uobičajena je pojava u restoranima širom sveta, posebno u SAD. Ipak, naterati prosečan francuski restoran da gostima pakuje ostatke burgonske govedine ili petla u vinu biće po svemu sudeći veliki izazov. Francuzi čak nemaju ni sopstvenu reč za ovakvo pakovanje, već ga nazivaju “le dogi beg”, navode francuski mediji. Istraživanje regionalne vlade, sprovedeno 2014. godine, pokazalo je kako 75 odsto Francuza smatra ideju o “dogi begu” zanimljivom, dok je 70 odsto ispitanika tvrdilo da nema nameru da nosi ostatke hrane iz restorana. “U Francuskoj imamo kulturnu barijeru prema nošenju hrane iz restorana”, izjavio je jedan od zvaničnika regionalne vlade. On je naveo kako se gosti ne usuđuju da potraže “dogi beg” iz skupih restorana u Francuskoj, jer se to smatra degradacijom njihovih specijaliteta.

Share.

Comments are closed.