Gastro vodič: Gde se jede najbolja pica na svetu?

0

Priča o nastanku ove svakodnevne poslastice menja se zavisno od toga kako ste je definisali. Ako mislite da je pica pečeno pecivo, odnosto testo, njeni koreni leže na drevnom Bliskom istoku. Ako pica mora imati toping, njeni nastanci datiraju iz perioda starih Rimljana i Grka, koji su pečene lepinje obogatili sa dostupnim, lokalnim začinima i maslinovim uljem. Međutim, pica koju svi znamo danas, napravljena sa sosom od paradajza, sirom i brojnim dodacima, potiče iz Italije.

U Napulju je postala popularna u 18. veku kao jeftina hrana koju su konzumirali uglavnom seljaci. Moderna pica, kakva danas poznajemo, evoluirala je od ranih napuljskih lepinja i testa premazanih mašću, sa dodakom soli i belog luka.

Italijani veruju da je Rafaele Esposito iz Picerije Brandi izmislio prvu modernu picu 1889. godine. Italijanski pekar je napravio razne pice za kraljicu, tako da je za jednu upotrebio mast, sir i bosiljak,  jednu je napravio sa ribom, a jednu sa mocarelom, bosiljkom i paradajzom. U to vreme pod imenom pizza alla mozzarella, ova posljednja pica kasnije je postala poznata kao pizza margherita, kada je kraljica proglasila ovu picu za omiljenu. Zanimljivo je da su boje margarite iste kao i boje italijanske zastave.

Danas postoje brojne varijacije ovog omiljenog  jela širom sveta, od onih s jednostavnim dodacima kao što su pršuta, luk, paradajz i sir, do neobičnih  varijacija kao što su hamburger pice ili onih sa dekadentnim sastojcima poput belog tartufa, jestivog zlata, jastoga i kavijara.

5 RESTORANA GDE SE JEDE NAJBOLJA PICA NA SVETU

1.L’Antica Pizzeria da Michele, Napulj, Italija.

Restoran koji pravi najbolje pice Margarita, Marinara i Napolitana na svetu.

Gde se jede najbolja pica na svetu?

2. 50 Kalò, Napulj, Italija.

Restoran koji kombinuje tradicionalnu picu sa sezonskim začinima i sastojcima.

Gde se jede najbolja pica na svetu?

3. Gusta Pizza, Firenca, Italija.

Nagrađivani restoran koji je tradicionalne pice doveo do savršenstva.

Gde se jede najbolja pica na svetu?

4. Patsy’s Pizzeria, Njujork, Sjedinjene Države.

Restoran koji pravi pice sa najfinijom hrskavom koricom i neprevaziđenim dimljenim ukusom.

Gde se jede najbolja pica na svetu?

5. Rubirosa Pizza, Njujork, Sjedinjene Države.

Ovaj restoran je napravio korak dalje, pica koju danas u Americi jedu je nastala ovde, a postoje i varijacije sa ćuftama, pastom i ostalim specijalitetima.

Gde se jede najbolja pica na svetu?

Share.

Comments are closed.