Gde za Prvi maj i kako ga provesti u Srbiji

0

Prvi maj je Međunarodni praznika rada, i on se bez obzira na njegovo ime u Srbiji tradicionalno proslavlja neradno. To je dan kada se okuplja društvo, pale roštilji i uživa u lepom vremenu. Ukoliko postoji još neka nedoumica gde i kako provesti praznik, a da se odnosi na Srbiju, evo par predloga gde otići.

Palić i Subotica

Palićko jezero je jedno od najposećenijih mesta u Srbiji, a nalazi se u Vojvodini, na nekoliko kilometara udaljenosti od Subotice. To je najveće prirodno jezeru u Srbiji, u blizini se nalazi i zoološki vrt, a turistička sezona na ovom mestu tradicionalno počinje baš 1. maja. Praznik počinje Prvomajskom šetnjom zdravlja, koja počinje u 08.45 časova u organizaciji Planinarskog sportskog kluba Spartak. Ovo je verovatno najzdraviji početak Prvog maja u Srbiji, umesto roštilja šetnja.

Prvi maj u Novom Sadu

Prvi maj u Novom Sadu tradicionalno počinje u parku na Limanu u 11.00 časova, a od sadržaja izdvajaju se brojni koncerti lokalnih gradskih bendova, dok u Futoškom parku Prvomajski piknik kreće u 14.00 časova. Ovde se praznik obeležava tradicionalno i opušteno, neophodnu opremu čine ćebe, hrana, piće, kao i svi ostali rekviziti za uživanje u prirodi.

Prvi maj u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja je svake godine sve posećenija za ovaj praznik, i ovde dolazi ozbiljno veliki broj turista. Već nekoliko godina unazad, različiti turistički sadržaji i programi turističke ponude Vrnjačke Banje dočekuju goste sa najrazličitijim prohtevima i željama, a ove godine kao glavni događaj se izdvaja koncert grupe Riblja čorba koji će se održati na vrnjačkoj promenadi.

Resavska pećina

Odlična ideja za sve one koji žele da urade nešto neobično za 1. Maj, nešto neuobičajeno. Despotovac i Resavska pećina odlične su destinacije i za individualna i za porodična putovanja. Prošetajte po vazduhu, obiđite pećinu i njen bogati kameni nakit, prizor je zaista upečatljiv, a nakon obilaska, odmorite se u prirodi ili u brojnima restoranima i kafanama.

Prvi maj na Srebrnom jezeru

Na Srebrnom jezeru do 2. maja traje muzički festival Uranak, gde se na četiri pozornice održavaju se dnevne i noćne žurke koje garantuju dobar provod.

Topola

U srcu Šumadije, svoje mesto je našao grad Topola, raj za sve izletnike koji u svojoj ponudi, osim odličnih mesta za roštiljanje, ima i bogat kulturno-istorijski sadržaj. Posetite zadužbinski kompleks dinastije Karađorđević sa prelepom crkvom na Oplencu, a kasnije uživajte oplenačkim vinskim putevima do nekog od vinskih podruma ovog kraja. Ovde se 1. i 2. maja održavaju tradicionalni Đurđevdanski dani vina i rakije u bašti hotela „Oplenac”, a  svoju ponudu predstaviće domaći proizvođači vina i rakije.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero se nalazi u opštini Surdulica na 1.204 m nadmorske visine, i po svojoj prirodi je akumulaciono jezero koje je idealno mesto za izlet, roštilje i uživanje u netaknutoj prirodi. Pravu prirodnu atrakciju Vlasinskog jezera čine delovi treseta koji su se odvojili od dna jezera, koji slobodno plutaju jezerom, kao prava pokretna ostrva. Ima ih po svuda po jezeru, dekorisana  su sa puno vrba i breza i zaista predstavljaju prave male pokretne oaze.

Share.

Comments are closed.