Gostujući kuvari u Kempinski Palace Portorož

0

Manifestacija sa gostujućim kuvarima je ponovo održana u Hotelu Kempinski Palace Portorož. Ove sezone kulinarski događaj je otišao na nivo Mišelinovih kuvara.

Gostujući kuvar u restoranu Sofija je već postala tradicija. Koncept događaja je da svake večeri gostujući kuvar preuzima kuhinju restorana i priprema jedinstveni meni sa pet gangova.

U poslednje tri godine ovaj događaj je već ugostio “crème de la crème” šefove iz Slovenije. Velika imena koja su već stajala iza šporeta restorana Sofija su Ana Roš (Hiša Franko), Janez Bratovz (JB), Tomaž Kavčič (Zemono), Jure Tomić (Restoran Debeluh), David Vračko (Restoran Mak), Vesna i Gašper Čarman (Danilo) i Andrej Kuhar (Vila Herberstein)…

Međutim, sezona 2017 je razlikuje od prošlih i popela se na lestvici do nivoa kuvara sa Mišelin zvezicama. Svi kuvari u 2017. godini su bili nosioci prestižne nagrade Michelin Star.

Sezona je počela 30. maja 2017. godine sa masterom u detaljima i savršenim ukusima, Italijanskim dvostrukim dobitnikom Mi chelin-a – Emanuele Scarello-m.

Ljubav prema morskim plodovima dolazi iz restorana Agli Amici 1877, koji slavi 130. godišnjicu, harizmatični kuvar je oduševio sve prisutne svojim menijem.

Drugi maestro došao je iz Italije, iz restorana San Martino, u blizini Venecije. Šef Raffaele Ros sa jednom Michelin zvezdicom gostovao je 20. februara ove godine. Doveo je sa sobom svoju suprugu, Michel-u, somalijera koja mu je pomogla da napravi savršenu harmoniju ukusa kroz izvrsno uparena vina. I ovaj događaj sa izuzetnim menijem kao jedinstveno iskustvo je bio rasprodat.

Na krilima pobede slovenačke košarkaške reprezentacije došli su 17. septembra ove godine grandmaster iz Austrije, šef Andreas Senn iz restorana SENNS, sa dve mišelin zvezdice. Poznat je po svojoj želji za stalnim inovacijama i kombinacijom prestiža u kuhinji, Andreas je pripremio meni pun ukusa, koji je ostavio sve bez teksta. Austrijski specijaliteti, poput austrijskog Ox a la Stroganoff, popunili su meni, i za grand finale, šef kuhinje je pripremio jestivu igru sa čokoladnim kockicama i figuricama.

Poslednji, ali definitivno ne manje važan od ostalih, gostujući kuvar bio je austrijski šef Andreas kaibligner iz restorana Esszimmer. Iskusni šef austrijske kuhinje teži ka pravom kulinarskom savršenstvu i voli da doda moderan uticaj tradicionalnim jelima. Dimljeni halibut sa karamelizovanom tunjevinom bio je samo jedan od specijaliteta ovog ozuzetnog kuvara.

Bezgrešno elegantni gurmanski restoran Sophia je uspešno organizovao još jednu u nizu seriju događaja sa gostujućim kuvarima. Jedinstvena zamisao i spektakularni kuvari su odveli goste i sam restoran na jedno izuzetno kulinarsko putovanje. Bogate menije su pratili savršeni lokalni vinski podrumi koje je izabrao somalijer restorana Bojan Pošljak.

Share.

Comments are closed.