Goût de France – Ukusi Francuske u Srbiji 2018.

0

Od 2015. godine,  Francuska u martu organizuje “Goût de France”,  Ukuse Francuske , pozivajući sve, od bistroa do ekskluzivnih restorana, u svim zemljama sveta, da svojim gostima ponude francuske menije tokom jednog dana, 21. marta ili u toku cele nedelje.

U 2015. godini, na početku, učestvovalo je 1000 restorana, dok se ove godine očekuje da bar 3000 restorana participira ovom jedinstvenom događaju. Ideja je ostala ista, restorani širom planete, od najskromnijih do najtraženijih, poslužiće svojim gostima meni koji je spremljen isključivo u čast francuske kuhinje. Kako je ovo postalo tradicija u Srbiji, možemo se pohvaliti sa najvećim prijavljenim brojem restorana u ovom delu Evrope.

Stručan žiri je odobrio menije koji će biti posluženi gostima, a restorani iz Beograda koji će učestvovati su Casa Nova, Druga priča, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Kalemegdanska terasa , Homa, Hotel Zlatnik, Klub Književnika, Madera, Voulez-vous , Stanica 1884, The Square Beograd. Restoran u Novom Sadu koji će biti domaćin francuskih specijaliteta je restoran Žak, dok će u Vrnjačkoj Banji to biti Školski restoran Ugostiteljsko-turističke skole Vrnjačka Banja.

Svaki restoran koji želi da bude deo ovog projekta predlaže svoj meni „à la française”, a sve mora da ostane u okviru francuske autentične ponude. Osnova je bogat aperitiv, do dva glavna jela, francuski sirevi, dezert, zatim vina i šampanjac. Bazu za jela mora da čine sveži lokalni proizvodi, puno povrća, i namirnice koje ne sadrže puno masti ili šećera.

Internacionalni žiri, sastavljen od najvećih svetskih kulinrskih imena, napravio je selekciju i izabrao restorane koji su  na spisku zvaničnih, gastronomskih tačaka na karti ovog jedinstvenog, globalnog gastronomskog projekta.

Share.

Comments are closed.