Grad koji u Evropi ima najviše restorana po kvadratnom metru, i svi su vrhunski

0

Baskijski gradić ima najviše najboljih restorana u odnosu na svoju površinu, od kojih su 2 na spisku najboljih 50 restorana ikada. Ostali, skromno,imaju samo po neku Mišelinovu zvezdicu.

Arzak restoran u San Sebastijanu

Donostia u Baskiji  ili na španskom San Sebastian, je grad je prelepih plaža i fantastične hrane, i ima najviše Mišelinovih zvezdica po kvadratnom metru gradske površine. San Sebastijan ih ima ukupno 17, a deli ih 9 vrhunskih restorana. Grad je inače omiljena destinacja onima koji smatraju da je sadržaj tanjira najbolji način da se upoznju sa nekom zemljom. U gradiću se mogu probati delikatesi Elene Arzak, ona je zvanično proglašena za najboljeg ženskog kuvara, i može se ručati u Mugaritz-u, restoranu koga vodi Adoni Luiz Aduriz. Oba restorana se nalaze na spisku 5o najboljih ikad, a u komšiluku se nalaze i Asador Etxebarri te Azurmendi restorani, takođe visoko rangirani u svetu kulinarstva.

Arzak restoran u San Sebastijanu

Možda je najbolja strana San Sebastijana upravo činjenica da ne morate nužno juriti za zvezdicama, ako hoćete  dobro da jedete. U svim restoranima se vec tradicionalno sprema vrhunska hrana. Od lokalnih proizvoda i sirovina se koriste riba i morski plodovi, dok se naročite čarolije spremaju od bakalara. Ljubitelji mesa će svakako zapamtiti txuletu, aromatična goveđa rebara koja su odležala. Baskijski tapasi se ovde zovu pinxstos, dolaze sa izuzetno cenjenom pršutom i sirom ili rakovima, a dobro su poznati i kroketi od šumskih pečuraka. Svi proizvodi se mogu naći na pijacama koje su pravi praznik za oči, tu se gosti mogu upoznati sa  svim namirnicama koje se koriste u kuhinji.  La Brexta, koja se nalazi u starom delu grada, odlično je mesto za doručak ili kupovinu domaćih proizvoda.

San Sebastian pijaca

Okružen zlatnim plažama i bujnim padinama, grad ima nesumnjivo fantastičnu privlačnost, i pravi je gastronomsko-turistički raj koji se mora posetiti. Ukoliko otputujete, nemojte očekivati večeru pre 19.00 časova, to se jednostavno neće desiti. Opustite se i uživajte u predivnoj hrani i kasnim večerama u ovom gradu, u iskustvu koje nepce neće skoro zaboraviti.

Share.

Comments are closed.