Grad u kom se pravi najbolja baklava na svetu

0

Teško je reći ko prvi napravio baklavu. Dok neki tvrde da su je izmislili u Turskoj, drugi se kunu da je nastala u Grčkoj. Jedno je sigurno, baklava je omiljena skoro svima, i danas postoji nebrojeno puno recepata, ukusa i izvedbi ove poslastice.

Baklava je u osnovi nastala na  Bliskom istoku, ne zna se tačno gde, ali je sastav u osnovi isti, bilo da je napravljena u Turskoj ili Libanu. Baklava se pravi od testa, oraha, šećerne glazure i mlevenih pistaća. Ovaj recept može biti proširen i upotpunjen suvim voćem ili limunom, ali to bi otprilike bilo to.

Posebno ponosni su u Turskoj, ovde postoji verovanje da su baklavu izmislili turski nomadi prvi u 11. veku, kao plod mešanja novoasirske, rimske, persijske, vizantijske i mongolske kulture. Upravo zbog toga, i ponosa ovog naroda, postoji jedan grad za koji tvrde da je mesto gde se prave najbolje baklave.

Gazijantep se nalazi na jugoistoku zemlje, na međi Mediterana i nekadašnje Mesopotamije, i to je grad poznat po tome da je 3. na svetu po proizvodnji pistaća. Baš ovde, u više od 100 poslastičarnica, baklava se proizvodi tradicionalno, na originalni način, po staroj recepturi. Recept je tajna, ali jedno su spremni da podele, prava baklava bi trebalo da se sastoji 40 tankih kora. Sve ostalo je tajna majstora, a postoji puno radnji sa radicijom od preko 150 godina pravljenja baklava, za njih je baklava pitanje od nacionalnog značaja.

Share.

Comments are closed.