Grad u kome raste najstarija loza na svetu

0

Najsunčaniji grad u Sloveniji, Maribor, nalazi se u Štajerskoj, na mestu gde se susreću Panonija i Alpi, u dolini Drave, u podnožju planine Pohorje, okružen je prelepom prirodom, vinogradima i nudi raznovrsne ugodne sadržaje.

Drugi je po veličini grad u Sloveniji, ali zato u njemu raste najstarija loza na svetu. Sa starim gradom i prelepom Dravom, ovo je mesto koje vredi posetiti, bilo da idete u Sloveniju, bilo da samo prolazite kroz nju.

Ono što verovatno niste znali, jeste da u Mariboru raste najstarija loza na svetu koja je 2004. godine uvedena u Ginisovu knjigu rekorda. Slovenci je zovu Stara trta i naslonjena je na kuću koja se nalazi na obali Drave u starom kraju grada poznatom pod nazivom Lent. U toj kući nalazi se i muzej Hiša Stare trte.

Ova loza pripada autohtonoj sorti modra kavčina ili žametovka i stara je oko 450 godina. Još rađa i od nje se svake godine napravi između 20 i 25 litara vina. Osim muzejske postavke u kojoj se može videti istorija vinogradarstva u ovim krajevima, takođe postoji i veoma dobra vinoteka sa preko stotinu vrsta vina iz Štajerske. Mi smo degustirali Laški rizling vinarije “Jeruzalem Ormož”, kao i Sovinjon Meranovo.

Maribor, međutim, nije poznat samo po vinu i čuvenoj lozi. Po čemu je još ovaj slovenski grad poseban pročitajte ovde.

Share.

Comments are closed.