“Grad vina” otvoren u Bordou

0

Od 1. juna 2016 Bordo je bogatiji za još jedan savremeni spomenik, koji se u potpunosti posvećuje temi vina, a koje u Bordou ima veliki značaj: Cité des Civilisations du Vin (Grad civilizacija vina).

Bordo je epicentar u svetu vina. Grad Bordo ima ne samo izvrsne vinograde i kultne dvorce. Ovde takođe žive i rade vinari koji održavaju vekovne tradicije kao i vinski trgovci i vinogradarski stručnjaci, koji umeće i ljubav prema vinu prenose dalje po svetu. Cité des civilisation du vin, u svom prvobitnom smislu, nije namenjen da izgleda kao muzej. U isto vreme to nije tematski park, jer parkovi su uglavnom okrenuti zabavi i razonodi. Umesto toga, Cite predstavlja kombinaciju najboljih osobina ovih dvaju mesta. Razmena znanja odvija se na interaktivan način. Na temelju spektakularnog multimedijalnog programa, koji dodiruje sva čula posetioci će doživeti svet vina iz različitih perspektiva. Arhitektura, koja podseća na kretanje vina u čaši, je odvažna, a lokacija u gradskoj četvrti Bassins à Flot, koji se nalazi u usponu, značajna. Kao što Bilbao ima njegov Guggenheim i Sydney svoju operu, i Bordo ima svoj moderan reper, koji aludira na njegov najznačajniji proizvod. Ovom arhitektonskom remek-delu, tornju na obali reke Garonne, možete se diviti posebno spolja. Sa svojih 55 metara visine, ta impozantna zgrada štrči ponosno u zrak. Fasadu čine listovi od stakla i perforiranog aluminijuma. Cela struktura liči na kvrgavevinovim lozama.

Cité du Vin ima površinu od 13.350m², podeljenu na 10 nivoa i predstavlja veliko putovanje kroz prostor i vreme, u potrazi za kulturom vina. Neke od tema:

Vinske regije sveta: projekcije na 3 velika ekrana i na podu, gde se ima utisak da letite kroz vinograde
Planete vina: Niz interaktivnih globusa za istraživanje svetske ekonomije od vina
E-vino: Uz korištenje savremenih tableta se može otkriti kako čovek uzgaja  vinovu lozu, obrađuje i neguje vinograde
Metamorfoze vina: ovde se otkrivaju tajne vinifikacije
Prezentacija vina: 6 velikih flaša vina predstavljaju svaka po jednu veliku vinsku familiju i pozivaju da otkrijete vina ovog sveta
Vino na vodi: animirani paneli predstavljaju glavne rečne puteve na kojima se prevozi vino i opskrbljavaju svetska tržišta od juče i danas
Na brodu: Pridružite se generaciji trgovaca koji vina prevoze preko oceana
Velika galerija: arheološko istraživanje velikih civilizacija vina
Buffet za 5 čula: individualni kurs i radionice za degustaciju
Umetnost i božansko vino: audiovizualni sastavi za osvrt na vino i njegovu važnost u religiji

Share.

Comments are closed.