Henri Giraud lansira prvi francuski šampanjac s oznakom – bez pesticida

0

Šampanjska kuća Henri Giraud najavila je novu etiketu šampanjaca, koja će nositi oznaku “bez pesticida”.

Kao prvi u Champagni, dve godine su bili pod nadzorom akreditovane laboratorije koja proverava ima li u grožđu od kojeg se rade bazna vina za šampanjac tragova ijedne od 189 hemikalija s liste onih koje se konvencionalno koriste u vinogradarstvu.

Korišćenje pesticida u vinogradima sve je veća tema u Francuskoj. Claude Giraud za Decanter je rekao da je njihova odluka o šampanjcu bez pesticida rezultat te debate. “Želimo da se ova rasprava nastavi, želimo pokazati da Champagna može biti lider u ovom pitanju,” rekao je.

Prošle godine smo pisali o protestima u Bordeauxu, organizovanim nakon prikazivanja dokumentarca koji je otkrio opasne posledice koje korišćenje pesticida u vinogradima ima po zdravlje lokalnog stanovništva, posebno dece koja pohađaju škole u blizini vinograda.

Kuća Henri Giraud nije sertifikovana kao organski proizvođač (osim jedne etikete koja ima Ecocert sertifikat i ne ističe ga u prodaji), ali tvrde da više od trideset godina rade bez pesticida i herbicida i da su sproveli temeljna istraživanja tla.

U podrumu koriste minimalne količine sumpora. “Koristili smo neke sintetičke proizvode protiv plesni koja je veliki izazov u Champagni ali odustali smo jer iako nisu hemijski proizvodi, nisu na listi dopuštenih sredstava u organskom uzgoju”, rekao je Giraud, “Nadamo se da ćemo moći nastaviti raditi jednostavno i uveriti kupce da se opuste i vrate uživanju u onome što je u boci.”  Novi Giraud šampanjac zvaće se Esprit Nature i na tržište će izaći 1. januara 2018.  Na toj etiketi i na ostalim njihovim šampanjcima, stajaće oznaka  “zero pesticides.” 

Share.

Comments are closed.