Hiperpovezani muzeji i manifestacija Muzeji Srbije od 14. do 20. maja 2018. godine

0

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, biće održana od 14. do 20. maja u Beogradu i ostalim gradovima Srbije.

Ova manifestacije obeležava Međunarodni dan muzeja, 18. maja, Evropsku noć muzeja, 19. maja, i Nacionalnu nedelju muzeja. Manifestacija Muzeji za 10 godišnje okupi i privuče više od 200.000 posetilaca, dok je broj učesnika u stalnom porastu. Muzeji koji su prihvatili ovaj program i učešće u manifestaciji radiće normalno, a ulaz u svaki muzej biće potpuno besplatan.

Hiperpovezani muzeji i manifestacija Muzeji za 10

Ovaj izraz, hiperpovezanost, nastao je 2001. godine, kao novi pristup mnogobrojnim načinima komuniciranja, kao globalna mreža koja iz dana udan postaje sve kompleksnija i raznovrsnija. Danas, u svetu koji je baziran na hiperpovezanosti, svoje mesto su našli i muzeji, ovogodišnja tema manifestacije je „Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika”.

Muzejske i kulturne ustanove širom Srbije obeležiće ovu manifestaciju prigodnim programima i projektima koje će organizovati u cilju prilagođavanja svog pristupa ka zbirkama i sadržajima, istražujući tako sve odnose koje ih vezuju za lokalnu zajednicu, kulturni krajolik i društveni ambijent.

Takođe, zahvaljujući novim tehnologijama, muzeji su mogućnosti da se predstave publici na drugačiji način, i da na taj način dopru do novih posetilaca, dobiju nove poštovaoce umetnosti i istorije. Digitalizacijom zbirki, implementacijom multimedijalnih elemenata izložbama ili možda i najprostije rečeno, dodavanjem haštaga koji omogućava posetiocima da adekvatno podele svoja iskustava na društvenim mrežama, muzeji se priključuju trendu hiperpovezanosti, pa je njihovo prisustvo u svakodnevici složenije, raznovrsnije i integrisanije.

Share.

Comments are closed.