Internacionalni karneval u Pančevu od 15. do 20. juna

0

Pančevački karneval, manifestacija koja je Republiku Srbiju ucrtala na karnevalsku mapu sveta, svečano je otvoren15. juna na Trgu Đorđa Vajferta.

“Neka pivo ponovo poteče” slogan je pod kojim je pokrenuta proizvodnja u staroj Vajfertovoj pivari.

To je, naravno, samo deo izuzetno bogatog ovogodišnjeg programa. U narednim danima biće organizovane besplatne kreativne radionice, nastupaće popularni bendovi, igraće se pozorišne predstave i prikazivati filmovi.

U  petak, 19. juna, biće održan Festival tradicionalne hrane, vina i starih zanata, a istog dana i promocija piva. U subotu u 20 časova, velika međunarodna karnevalska povorka proći će glavnom gradskom ulicom – Vojvode R. Putnika, nakon čega je najavljen spektakularan vatromet.

U pitanju je najveća karnevalska manifestacija u zemlji, a može se reći svojevrstan sudar različitih karnevalskih tradicija i kultura iz celog sveta, kojem prisustvuje veliki broj posetilaca, učesnika, ambasadora i visokih zvaničnika iz zemlje i inostranstva, što festivalu daje internacionalni karakter. Konkretno, nastupiće gosti iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije,  Makedonije, Rumunije, Turske, Holandije, Bolivije, Kube…

Za dobru organizaciju zaslužna je Asocijacija “Prijatelji Pančeva”, zahvaljujući kojoj je  Internacionalni karneval u Pančevu od 2004. godine član Federacije Evropskih Karnevalskih Gradova (FECC), inače najprestižnije svetske organizacije ovog tipa.

 

Share.

Comments are closed.