Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

0

Italija se voli zbog veličanstvenih gradova prepunih drevne arhitekture i galerija, zbog najboljeg šopinga, gastronomskih užitaka, vina, muzike, ali i pozitivne energije kojom zrače Italijani. Retko se čuje da neko letuje u Italiji radi dobrog kupanja. Međutim, nakon obilaska Pulje ili „štikle italijanske čizme“, sve predrasude o lošim italijanskim plažama nestaju.

Pulja je regija od oko 20.000 km2, sa 800 kilometara dugom obalom koju su oblikovala dve mora – sa istoka i severa, Jadransko, a sa juga i zapada Jonsko more. Zbog izuzetno očuvane prirode i strogih pravila zabrane gradnje na obali mora, većina plaža obeležena je plavom zastavicom (priznanje za bistru vodu i netaknutu prirodu).

Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

Obala počinje najsevernijim delom Pulje koju predstavlja zona Nacionalnog parka „Gargano“. Guste četinarske šume dolaze do same obale koja se strmim kamenim liticama obrušava u plavi Jadran. Ovo je oblast dramatične smene vertikalnih stena, prostranih pećina u koje se more duboko zavlači i peskovitih plaža u uvalama, do kojih se najčešće stiže turističkim brodićima. Posebnu draž čini grupa ostrva Tremiti – San Nikola, San Domino, Kapraja i Kretačo. Plaže Gargana su raj za različite sportove. Zbog njihovog polumesečastog oblika, orjentisanog ka pučini, popodnevni talasi su meta surfera, dok koralne grebene i pećine istražuju podvodni ribolovci.

Idući južno, prema najvećem gradu Pulje – Bariju, nižu se mali lučki gradovi poput Barlete, Tranija i Molfete. Ovde je obala niska, plaže dugačke, šljunkovite ili peskovite, more bistro i tirkizno, ali bez senovitog zaleđa, retkog niskog rastinja. Luksuzniji hoteli koji su na pristojnoj udaljenosti od mora, imaju svoje uređene plaže sa pokretnim suncobranima i ležaljkama. Kako su lako dostupne sa kopna, obala je leti prepuna kupača koji najčešće sa sobom donose opremu i osveženje.

Južno od Barija, obala je pretežno stenovita, sa prelepim gradovima „isklesanim“ na kamenim liticama – Polinjano a Mare i Monopoli. Tek ponegde, more je prokopalo zaliv nanoseći beli pesak. Ovo su predivne plaže tirkiznog mora i kamenih ploča na bokovima zaliva.

Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

Idući ka luci Brindizi i još južnije, obala se ponovo spušta ka moru, pa se ređaju duge, peskovite plaže uz plitko i bistro, azurno more. Ovo je zona prirodnog rezervata Tore Gvačeto, koju čine netaknute šume i mediteransko rastinje, prepuno flamingosa i drugih retkih ptica. Nedaleko od obale, na samo sedam kilometara u kopnu, leži barokni biser Pulje – grad Leče.

Pre grada Otranta (najistočnija tačka Italije – mesto najbliže albanskoj obali sa kojom pravi „Otrantska vrata“) obala postaje razuđenije zaleđe sa gustom borovom šumom u kome se kriju dva jezera, od kojih je jedno povezano sa morem. U samom centru Otranta nalazi se velika plaža, plitkog mora i belog peska, najčešće prepuna kupača.

Južno od Otranta počinje najdramatičniji deo italijanske obale – strme stene, gradovi poput Kastra i Santa Marije di Leuke, kao kule svetionika kontrolišu moreplovce na mestu gde se susreću vode Jadranskog i Jonskog mora. Ovde kupači uživaju u prirodnim bazenima koje su talasi formirali u mekom krečnjačkom kamenu.

Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

Nalazimo se na najjužnijem delu regije i obala kreće ka zapadu. Počinju najlepše plaže koje zovu „italijanski Maldivi“. Šest kilometara dug niz peščanih plaža uz naselja Marina di Salve,Tore Pali, Tore Moza i Marina di Uđento. U zaleđu obale su četinari, priroda je netaknuta, nema restorana, hotela, samo montažni drveni barovi koji uveče postaju veseli klubovi iz kojih se posmatra nestvarni zalazak sunca.

Severno od „Maldiva“, pesak menja boju u svetlo žutu, plaže su prostrane, more toplo i čisto. Stižemo u ribarski grad Galipoli, opasan impresivnom tvrđavom. Pod zidinama, na peskovitoj plaži, uživaju ne tako brojni kupači. Idući ka severu, ostaje nam još 100 kilometara divne obale. Oko mesta Rivabela, zbog belog peska i azurnog mora, plaže nazivaju Karibima.

Od grada Taranta, sledećih 40 kilometara do dubine Tarantskog zaliva u malim zalivima se nižu lepa mestašca sa ušuškanim gradskim plažama. Tu prestaju obale Pulje i počinje regija Bazilikata.

Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

Plaže Pulje primaju kupače od juna do kraja oktobra. Oni najhrabriji kupaju se već u maju kada je temperatura mora samo 20 °C. Najtoplija voda je u avgustu 26-27 °C. More ostaje toplo dosta dugo, u septembru je 24-25, a u oktobru 22 °C. Najtoplije more je na plitkim peskovitim plažama „Maldiva“, gde je voda u avgustu i 28 °C.

Na plaže se stiže kolima koja se moraju parkirati dosta daleko od obale. Parkinzi su prepuni i mesto se može naći samo u prepodnevnim satima. Ukoliko ne dođete dovoljno rano, sve ležaljke će biti zauzete i moraćete da ponesete opremu za plažu (ležaljku i suncobran). Cene iznajmljivanja nisu visoke, od pet do deset evra komplet, zavisno o kojoj plaži je reč.

Italija koju manje poznajete, najlepše plaže Pulje

Najlepše kupanje je u uvalama u koje se ne može stići sa kopna, već turističkim brodićima. Prednost ove organizacije je što u cenu dolaska ulazi i piće i jedan ili dva obroka na brodu.

Regija Pulja nema razvijen turizam luksuzno uređenih plaža, bogate gastronomske ponude. Lepota letovanja na ovom moru je netaknuta priroda, čisto more, prelepe plaže tirkizne vode i sve drugo što ima samo Italija – dinamični gradovi bogate istorije i kulture, ukusi i mirisi mediteranske kuhinje, opojno vino, zavodljiva muzika i srdačni domaćini.

Share.

Comments are closed.