Italijani su konačno popustili, pravi se Prosecco rosé

0

Kompanija Prosecco DOC Consorzio donela je iznenađujuću odluku da promeni dosadašnja pravila u proizvodnji vina, pa je tako vinarima dozvoljeno da pokrenu proizvodnju roze proseko vina.

Na poslednjem  sastanku ove kompanije donešena je odluka da se promeni dosadašnja praksa proizvodnje vina, pa je najavljen prvi proseko roze, novi svetski hit. Ovakva odluka je donekle i očekivana, imajući na umu da je popularnost i proseko i roze vina u velikom usponu.

Stefano Zanete, predsednik konzorcijuma proizvođača Prosecco DOC, izjavio je za Dekanter da je trenutno izuzetno povoljno vreme za pravljanje roze proseko vina, a nova kategorija vina biće pravljena od najkvalitetnijih spumante vina.

U Italiji postoji već nekoliko godina tendencija da se ovaj projekat realizuje, a razlog za dugogodišnje čekanje je tradicionalan animozitet Italijana prema roze vinu, međutim, nisu ni oni ostali imuni na trend i popularnost ovog vina, pa su odlučili da učestvuju u ovom globalnom hitu. Sada, politika firme je u potpunosti promenjena, pa su naveli da je u stvari roze prirodan pravac i sled za proseko, i da je kvalitet ovog vina nesporan.

Do sada, pravila su nalagala da se proseko sa zaštićenim geografskim poreklom pravi glera,  posebne sorte grožđa, i sa maksimalno 15 procenata ostalih sorti koje se već vekovima kultivišu u regionu u blizini Trsta, među kojim je i pino noar, ali sa osnovnim pravilom da vino mora da ostane belo.

Share.

Comments are closed.