Italijanski “gelato„ nije više prvi u Evropi

0

Po zvaničnim podacima saveznog statističkog zavoda u Vizbadenu, Nemačka je prošle godine proizvela oko 520 miliona litara sladoleda, što je čini najvećim proizvođačem sladoleda u Evropi.

Italija je zemlja koja tradicionalno proizvodi najbolji sladoled, i do prošle godine, oni su bili lideru u izvozu, a i u konzumaciji, leto u Italiji znači bar jedan sladoled dnevno. Međutim, ove globalne klimatske promene i sve više temperature učinile su svoje, pa je sada na prvom mestu Nemačka, sa 517 miliona litara, dok je Italija na drugom mestu, sa 511 miliona litara. Na ostalim mestima su Francuska sa 466 i Španija 320 miliona litara ove najslađe hladne poslastice.

Kada je Evropa u pitanju, prošle godine je zabeležen podatak o ukupno proizvedoj količini od 3,1 milijarde litara sladoleda.

Na prvom mestu treba razgraničiti “gelato” od običnog “sladoleda” kakvim ga mi zovemo. Pravi autentični italijanski sladoled se pravi sa mnogo manje masnoće u sastojcima, a uz to ga i mešaju mnogo manjom brzinom kako bi dobili manje “vazdušastu” smesu.

Upravo ovo doprinosi gustoj teksturi i intenzivnijim ukusima od onih na koje smo navikli kod običnog sladoleda. Gelato se služi i na nešto višoj temperaturi od sladoleda, omogućavajući tako da se razni okusi intenziviraju.

Share.

Comments are closed.