Ivana Bojović-Šević, vlasnica poslastičarnice Fini

0

Od trena kad sam kročila u poslastičarnicu u srcu Dorćola, moram reći da je vreme malo usporilo, ili je to bio samo moj doživljaj onoga što sam zatekla: mali mermerni stolovi o koje kucaju čaše i tanjirići načičkani kroasanima i kolačima. Kolači u nestvarnim nijansama dobro poznatih boja, položeni u finom staklenom izlogu duž čitave poslastičarnice. U stvarnom životu, to je prostor u kom dominiraju jednostavne crte unutrašnjeg dizajna na kvalitetnim površinama. Puno drveta koje daje efekat topline i stakla kojim je postignut utisak transparentnosti. Kad su boje u pitanju, dominantna je kivi zelena. Ima tu i one čiste bele, a i malo crne u figuri stolica koje su doslovno minimalistička reprodukcija onih klasičnih trpezarijskih stolica iz prošlog veka. Ovakvo uređenje prostora vlasnica brenda i poslastičarnice Fini, Ivana Bojović-Šević je poverila studiju “Petokraka”. U ovom finom ambijentu zatekli smo Ivanu na ulazu u proizvodnju koja se nalazi nedaleko od poslastičarnice i prozborili koju, uz čaj i kolače.

TU!: Ivana, pre svega odakle ideja za pokretanje ovako finog posla?
IBŠ: Moj afinitet ka kulinarstvu datira još iz mog detinjstva, ali život me ipak odveo na drugu stranu, te sam svoje obrazovanje stekla kroz studije slikarstva. U međuvremenu, životne okolnosti su učinile da se uz veliku podršku porodice i prijatelja otisnem u ove vode. Tako je počela ova priča iz male kuhinje našeg porodičnog doma.

TU!: Da li je bilo poteškoća na početku? Koji je bio tvoj prvi posao?
IBŠ: Prvi posao je bio jedan dečiji rođendan. Od tada je sve i krenulo. Moji kolači su sami sebi bili najbolja preporuka, ali bez pomoći drugih ne bih uspela. Usledio je naporan rad, ali ono što je izvesno je da se upornost i posvećen rad uvek isplate.

TU!: Koliko vremena je proteklo od tog prvog posla do otvaranja ove fine poslastičarnice?
IBŠ: Posle pet punih godina rada u ovom sektoru otvorila sam poslastičarnicu ovakvu kakvom je vidite sada. Iako je ovo bio logičan sled, ja se ne odlučujem tek tako na korak dalje. To se kod mene dešava tek nakon detaljnog planiranja i dobrog promišljanja.

TU!: Koji kolač si prvo napravila?
IBŠ: Kapkejkovi su bili prvi kolači koje sam počela da pravim, ali pošto sam ja neko ko voli izazove, ubrzo sam počela da širim asortiman. Pošto imam puno prijatelja koji imaju veze sa Francuskom, sledeći njihove, a i svoje afinitete, krenuo je razvoj u tom pravcu i ubrzo sam počela da pravim čuveni makaron. Za ovaj kolač se vezuje jedna anegdota među poslastičarima, a to je da osede praveći ga. To ustvari slikovito govori o tome koliko je on osetljiv i zahtevan za izradu. U ovom procesu koristim isključivo prirodne sastojke, nikako surogate. To znači da ako je makaron punjen kremom od pistaća, ja zaista koristim pistaće kako bih napravila isti. Kada se ovaj faktor ispuni, ostaje da se pozabavim njegovom spoljašnjošću, koja mora biti jednako savršena. Sve u svemu, kvalitet je imperativ.

TU!: Šta još imate na meniju pored makarona?
IBŠ: Pored makarona, na meniju se nađu uvek oni kolači u koje prvenstveno verujem kao neko ko ih pravi i kao veliki gurman, sa druge strane. To su ekleri, tartovi klasične postavke: nugat, crna čokolada i limun, a tu su i krempite i saher torta u našoj verziji.

TU!: Kad je postalo jasno da ćeš se zadržati u ovom poslu, koje su ti bile želje po pitanju daljeg razvoja?
IBŠ: Mi smo počeli ni iz čega i iz ljubavi. Pored toga, gajimo poseban odnos prema namirnicama, a sve to želimo da prenesemo našim klijentima. U opštoj otuđenosti, puno znači da postoji mesto na koje ćeš da dođeš i da se osećaš kao kod kuće, to je bila naša želja. Kad je pristup pravljenju posalastica u pitanju, ja se uvek najviše oslanjam na čoveka, a mašine su tu da nam služe. Ja želim da zadržim taj ljudski faktor, u tome i jeste čar.

TU!: Koliko vas učestvuje u izradi ovih divnih kolača?
IBŠ: Naša ekipa je mala ali odabrana i ne menja se od početka, što je dobro. Mi smo više od posla, mi smo porodica. To se najviše vidi u trenutku kad se prave makaroni. Tada se potpuno promeni atmosfera i svi uđemo u neko drugo stanje. Svi smo veoma posvećeni i to naši klijenti osećaju.

TU!: Imaš li u planu neke novine u daljem kretanju na tržištu?
IBŠ: Sektor sirovih kolača je u povoju, za sada u ponudi imamo jednu sirovu totru i kolače u obliku kuglica, a opet od prirodnih sastojaka. Ono o čemu još razmišljam su sladoledi, a u izradi su i nova poklon pakovanja. Njih i dosadašnje fino brendiranje potpisuje studio “Metaklinika”.
Tekst: Nevena Vujović

Share.

Comments are closed.