Ivica Max Krizmanić, generalni menadžer hotela Esplanade, Zagreb

0

Da je moguće ostvariti američki san, a ne napustiti svoj rodni grad živi dokaz je četrdesetšestogodišnji direktor zagrebačkog hotela Esplanade, Ivica Max Krizmanić. Sve je počelo kada je preko studentskog servisa Krizmanić došao da zameni portira, a onda u ovom izuzetnom hotelu ostao više od dvadeset godina tokom kojih je prošao sve stepenice uspeha, od najnižih poslova do direktorske fotelje

TU!: S obzirom na vašu poslovnu priču, kako glasi savet koji bi dali mladim poslovnim ljudima?

IMK: Pre svega, da slede svoje snove, da rade ono što vole jer samo tako mogu da budu uspešni i srećni. Za uspeh u poslu potrebno je puno predanosti, rada i odricanja, ali i velike ljubavi. No, danas je najvažnije naći dobar balans između privatnog i poslovnog života, kako bi čovek bio ispunjen i zdrav.

TU!: Koja je vaša omiljena destinacija?

IMK: Ima ih mnogo. Svaka ima svojih posebnosti. Zaista je teško izdvojiti jednu, ali ona koja mi je ostala u sećanju kao najprijatnija i ona u koju bih se rado vratio jeste Italija. Nakon jednog većeg road-tripa na kom sam prešao celu Italiju sve do Sicilije, ostao sam očaran tim predivnim krajolikom, gradićima, arhitekturom, atrakcijama, hranom i stilom života. Uz Italiju dodao bih i istočnu obalu Francuske koja je zaista impresivna, potpuno različita od naše obale, zatim Andaluziju koja oduševljava arapskim štihom, a naravno svake godine rado obilazim i Hrvatsku u kojoj uvek ima nešto lepo da se vidi. Od gradova me i dalje najviše privlače Šangaj, Tokio, London i Njujork.

TU!: Šta obavezno nosite sa sobom na putovanja?

IMK: GPS. Najviše volim da putujem automobilom na kratka, ali i daleka putovanja, da bi istraživao krajeve, atrakcije, manje gradove i sela. Zato uvek sa sobom imam navigaciju tzv. Đurđu. Obavezno nosim puno vode i zdravih grickalica, dobru muziku i kvalitetan vodič kroz destinacije, kako ne bih propustio ono što je najzanimljivije, a za mene su to najčešće destinacije koje su pod zaštitom Uneska. I ono najvažnije, uvek povedem dobro društvo s kojim mogu podeliti iskustvo putovanja.

TU!: Koja je vaša omiljena kuhinja?

IMK: Francuska i japanska kuhinja su na vrhu lestvice, ali i bilo koja vrhunski pripremljena hrana sa svežim lokalnim namirnicama. Veliki sam gurman, obožavam da jedem i isprobavam nove privlačne ukuse, a svaka svetska kuhinja ima svoje posebnosti i specijalitete. Imao sam jedinstvenu priliku kako u hotelu tako i na putovanjima, da isprobam jela iz gotovo svih krajeva sveta, od evropskih zemalja, Afrike, Australije, Južne Amerike do Bliskog i Dalekog Istoka. Probao sam kukce, kengure, aligatore, zmije – nije da bih tako nešto stavio na svakodnevni jelovnik, ali svakako je zanimljivo i izazovno iskustvo.

TU!: Šta bi istakli za kraj o vašem hotelu?

IMK: Hotel Esplanade je bio i ostao središte zagrebačkog društvenog života, omiljeno okupljalište brojnih generacija Zagrepčana i gostiju koji sa svojim porodicama i prijateljima dolaze u restorane, obeležavaju rođendane, godišnjice i venčanja, ili jednostavno u hotelu nalaze svoj beg od svakodnevice. Sa sigurnošću mogu reći da hotel Esplanade ima veliki značaj za grad Zagreb i Hrvatsku, on je oduvek bio prvi izbor svih državnika, kraljevskih porodica i osoba iz sveta šoubiznisa.

Ova prestižna zagrebačka ‘dama’ bila je i ostaće ponos Zagreba i sinonim vrhunskog hotelijerstva. Brojne međunarodne nagrade i prestižna priznanja dokaz su da hotel posluje dobro i u pravom smeru. Nastojimo da budemo drugačiji i originalni, cenimo individualnost i posebnost i gosti to primećuju.

Ponosim se činjenicom da je hotel Esplanade održao svoju reputaciju na ovom tržištu, ali i postao poznat u nekim novim regijama i delovima sveta. Divno je kada neko po preporuci dođe u Zagreb i to samo zbog hotela Esplanade.

Tekst: Petar Vušurović
Share.

Comments are closed.