Izložba 24 remek dela Uroša Predića

0

U Domu Jevrema Grujića u utorak, 4. oktobra, biće otvorena izložba “Još jedan pogled na Uroša Predića” iz fonda Narodnog Muzeja Pančevo na kojoj će publika biti u prilici da pogleda 24 remek dela jednog od najvećih srpskih majstora. Ovom izložbom će i zvanično početi nova sezona rada Doma Jevrema Grujića, a otvoriće je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Pored portreta i religioznih kompozicija, biće predstavljeno i nekoliko studija koje pokazuju na koji način je poznati slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela koja će biti izložena nastala su u periodu od 1886. do 1945. godine. Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, zatim portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića i drugi.

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan – Beograd i Pančevo.

Izložba će trajti do 4. novembra.

Share.

Comments are closed.