Izložba portreta kralja Aleksandra I

0

U Belom dvoru na Dedinju 28. maja otvorena je izložba „Kralj Aleksandar u delima likovnih umetnika“ na kojoj je predstavljeno više od dvadeset portreta Aleksandra Karađorđevića, od perioda Prvog svetskog rata do pred njegovu smrt 1934. Kralja su portretisali svi značajniji umetnici Jugoslavije, a u Belom dvoru mogu se videti dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Vlaha Bukovca, Vase Eškićevića, Vladimira Becića, Stanislava Batovskog, Žorža Skota, Ivana Vavpotiča…

U isto vreme predstavljena je knjiga „Aleksandar I, viteški kralj“ istoričara Dušana M. Babca u izdanju Evro Booka o kojoj su, osim autora, govorili i profesori Čedomir Antić i Čedomir Vasić i istakli značaj tako sveobuhvatne knjige o kralju Aleksandru I jer se u knjizi, uz veliki broj istorijskih činjenica, nalaze i mnogobrojne ilustracije portreta i skulptura kralja koje su vremenom bile ili uništene ili izgubljene. Knjiga je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku. Kako je Prestolonaslednik Aleksandar rekao na otvaranju: „Dok čekamo da mu se u Beogradu, gradu u kome je godinama stolovao i koji je dva puta oslobađao u Velikom ratu, podigne spomenik, neka ova knjiga bude stalni podsetnik i jedan mali pomenik jedne velike istorijske ličnosti“, tako je i izložba portreta retka prilika da se na jednom mestu, u autentičnom ambijentu dvorca Karađorđevića, vide dela velikih jugoslovenskih umetnika.

Izložba je otvorena za obilazak radnim danima od 29. maja do 12. juna 2018. u terminima posete od 11 i od 14 časova, uz prethodnu najavu kancelariji NJKV Prestolonaslednika Aleksandra na telefon 011/306-4000.

Share.

Comments are closed.