Izložba skulptura Olge Jančić

0

U Kući legata u Knez Mihailovoj 46 biće predstavljene skulpture i reljefi Olge Jančić (1929 – 2012) jedne od najeminentnijih jugoslovenskih i srpskih umetnica druge polovine 20. veka.

Jančićeva je u Beogradu završila Akademiju likovnih umetnosti, a takođe je pohađala majstorsku radionicu čuvenog Tome Rosandića. Stvarala je u gipsu, bronzi i kamenu koji je obrađivala ručno, bez skica, sledeći svoje misli i ideje. Njena dela puna su emocija, strasti, kovitlanja, u njima forma teče, izliva se, otvara i zatvara… Bila je dobitnica brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a njena dela nalaze se u galerijama i muzejima Jugoslavije, u Aleksandriji, Beču, Londonu, Torontu.

Ova izložba predstavlja izbor najznačajnijih dela iz bogate zbirke koja je predata na staranje Kući legata 2017. i broji 83 dela nastalih u periodu 1945 – 1992. godine. Izložbu prati projekcija dokumentarnih filmova o životu i radu Olge Jančić, kao i katalog. Autor izložbe je Dejan Vučetić.

Svečano otvaranje izložbe: 27. aprila u 19 h, Kuća legata, Knez Mihailova 46. Trajanje izložbe je od 27. aprila do 9. juna 2018. godine. Radno vreme: utorak – nedelja 12 – 20 sati (ponedeljkom zatvoreno), a ulaz je slobodan

Share.

Comments are closed.