Izložba slika Živana Vulića u Skadarliji

0

U Kući Đure Jakšića u Skadarskoj 34 u Beogradu otvorena je izložba slika akademskog slikara Živana Vulića (1911 – 2006), poznatog po pejzažima na kojima je predstavljao predele Pomoravlja, sela i zaseoke, brodogradilišta, predgrađa Beograda… Živan Vulić je završio Umetničku školu u Beogradu u klasi Bete Vukanović i Ljube Ivanovića. Priredio je oko trideset samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u Jugoslaviji.

„Držao se onih proverenih vrednosti zasnovanih na načelima akademske veštine, negovao je poetiku intimizma i nastavio tradiciju pejzažnog slikarstva u prirodi kad god je bilo moguće, čuvao sećanje na rodni kraj i na posletku, do kraja ostao ponosni izdanak jedne generacije đaka Umetničke škole koja je dala značajan doprinos razvoju slikarstva u Srbiji u dvadesetom veku“, napisao je o Vuliću kustos Narodnog muzeja Petar Petrović.

Na izložbi je izloženo oko dvadeset slika rađenih tehnikom ulja na platnu u periodu od početka pedesetih do sredine osamdesetih godina 20. veka. Jedan deo slika koje se mogu videti u Kući Đure Jakšića je na prodaju.

Trajanje izložbe: 24. avgusta – 1. septembra 2018. godine

Ulaz slobodan

Share.

Comments are closed.