Izložbe u Beču, šta posetiti u 2019. godini

0

Beč će u  2019. godini proći u znaku Umetnika Bečke moderne, stvaralaštvu austrijskog umetnika Christiana Ludwiga Atterseea, kao i izložbi  Beč u ogledalu književnosti. Ovo je samo deo izložbi koje se pripremaju u Beču u prvoj polovini 2019. godine.

U dvorcu Belvedere biće postavljena izložba „Grad žena. Bečke umetnice od 1900. do 1938.“ Izložba je interesantna jer se radi o umetnicama kao što su Elena Luksch-Makowsky, Helene Funke ili Erika Giovanna Klein, koje su danas malo poznate, a svojim delima su značajno uticale na Bečku modernu i umetničke pravce posle Prvog svetskog rata.

Jedan od najpoznatijih autrijskih umetnika, Kristijan Ludvig Aterze, je svestrani stvaraoca koji se ogledao na mnogim umetičkim poljima. vetsku slavu stekao je upravo slikama sa najčistijim stilskim konceptima onoga što se zove nova slika osamdesetih, ili postmodernizam u likovnom stvaralaštvu. Fokus izložbe posvećene ovom umetniku biće izložba koja će se održati u dvorcu Belvedere.

Kneževina Liechtenstein 2019. godine slavi 300 godina svog postojanja, a bečka galerija Albertina obiežava ovaj jubilej velikom izložbom pod nazivom „Kneževske kolekcije Liechtenstein“. Na izložbi će biti predstavljene sve zbirke, uključujući i čuvene nove komade sakupljene poslednjih petnaest godina.

Posebna izložba predstavlja Beč kao grad u ogledalu književnosti. U Muzeju književnosti austrijske Nacionalne biblioteke tokom 2019. godine biće predstavljeni gradski tekstovi od 1945. godine do danas. Izložba poziva na tekstualnu šetnju kroz grad pored objekata, koji uglavnom nikada do sada nisu bili pokazani, od kraja grada ka centru, kroz sve delove grada.

 

Share.

Comments are closed.