Jesenji city break u regionu, Banja Luka

0

Banjaluka je najveći grad u Republici Srpskoj, drugi po veličini u BiH, poznat po legendarnim činjenicama da u njemu živi sedam žena na jednog muškarca, i da je to grad čiji stanovnici praktično žive u kafićima.

Banja Luka je grad mnogih talentovanih umetnika, muzičara i toplog naroda, i grad u kome nikad nije dosadno. Ovde svako uvek može naći nešto zanimljivo, gradska dešavanja su česta i izuzetno posećena, a svi ljubitelji sportskih događaja i aktivne rekreacije takođe neće biti razočarani. Rafting, planinarenje, biciklizam i aktivni odmor samo su neki od događaja koje ovaj kraj nudi. Banjaluka je još poznata i kao grada zelenila, zbog velikog broja zelenih površina, parkova i aleja.

Ukoliko tražite smeštaj u gradu, potražite na stranici agencije za nekretnine Condo, ona je mesto gde možete pronaći sve što vam je potebno za city break odmor.

Jesenji city break u regionu, Banja Luka

Posebana draž ovog grada je i etnička raznolikost, jedna od glavnih nacionalnih. Postoje mnoge etničke grupe koje poštuju različite religije i praktikuju različite nacionalne tradicije, pa je samim tim ovaj grad bogat i šaren, u pravom smislu te reči. U gradu postoji puno crkava i džamija, a najpoznatiji su pravoslavni hram Hrista Spasitelja, rimokatolička crkva Svetog Bonaventura i džamija Ferhadija. Ukoliko vas zanima istorija Banjaluke više informacija možete pronaći ovde.

Reka Vrbas je jedna je od najepših reka u BiH. Ukoliko volite adrenalin, na ovoj reci možete da uživate u raftingu, kajakingu, kanuingu i kanjoninug. Najduža staza za aktivnosti na divljim vodama je 21 kilometar duga, a Banjaluka je 2009. godine bila domaćin Svjtskog prvenstva u raftingu, a početkom ove godine proglašena je za šampiona sportskog turizma.

Tvrđava Kastel nalazi se u centralnom delu grada, na samoj obali reke. Na ovome mestu su pronađeni ostaci naselja iz neolita, kao i nalazi iz antičkog, slovenskog, turskog i austrougarskog perioda. Odmah do Kastela se nalazi banjalučka Gradska tržnica, omiljeno mesto turista.

Jesenji city break u regionu, Banja Luka

Okolina Banja Luke

Najpoznatije izletište je Banj brdo, nekada Šehitluci, i nalazi se na pet kilometara od grada. Centralno mesto zauzima memorijalni spomenik posvećen palim Krajišnicima u Drugom svetskom ratu.

Pored reke Vrbas, u naselju Srpske toplice, nalazi se  plaža Vrućica, koja je zbog velikog broja termomineralnih izvora omiljena destinacija i Banjalučanima i turistima. Ovde, na pet kilometara od centra grada, voda iz toplih izvora meša se sa hladnom vodom iz reke, a dosta kuća iznad ove plaže ima svoje sopstvene izvore termalne vode.

Jesenji city break u regionu, Banja Luka

Banja Luka je uvek bila omiljena svima, ukoliko još uvek niste bili, krajnje je vreme. Gostoprimljiv narod, odličan provod, dobri ćevapi, pa zar još nešto više čoveku treba?

Share.

Comments are closed.