Jezero sa rupom

0

U Kaliforniji postoji jezero Berijesa (Berryessa) koje ima vrlo neobičnu rupu, u stvari vrlo misterioznu rupu. Ova rupa na sredini jezera postala je vrlo posećena pojava, bilo da je ona natprirodni vrtlog, usta demona ili portal ka četvrtoj dimeneziji.

Jezero sa rupom

Stvar je daleko od fikcije, radi se o jednostavnoj ljudskoj tvorevini. Ovo veštačko jezero je nastalo prilikom pravljenja brane, a čudnovata rupa je sistem mera protiv izlivanja jezera. U toku kišne sezone dolazi do povećanja nivoa jezera pa je neophodno „ispustiti“ višak, gde na scenu stupa ovo genijalno arhitektonsko rešenje. Ovaj fenomen pod imenom Sveta Rupa funkcioniše pod istim pravilima kao odvod u najobičnijij kadi, čim se nivo vode podigne do gornje granice, otvara se ispust kako bi sprečio prelivanje vode iz jezera.

Jezero sa rupom

Ovaj veštački odvod je mudro i pažljivo dizajniran, portal širine 22 metra ne samo da služi nameni, on je postao simbol okoline i vrlo posećena atrakcija. Upravo tamo su napravljeni jedni od najneverovatnijih snimaka dronom.

Share.

Comments are closed.