Jezero u Austriji koje se leti sporazumno povlači kako bi zimi postalo park

0

Gruner Ze (Grüner See) jezero u Austriji svake godine izvodi jedan posebno interesantan prirodni trik. Za vreme leta, jezero Gruner Ze doslovno proguta prostor prirodnog parka, i postane nekoliko puta dublje u tom periodu godine, dok ga tokom zime praktično i ne bude.

Jezero koje se sporazumno povlači leti, kako bi zimi postalo park

Već u prvim danima proleća, sneg sa obližnih planina počinje da se topi i tako ispunjava basen jezera koje tada podeseća na neku baru, plitku i neozbiljnu. Vremenom, sve veća količina vode sa planina stiže, i kako vreme prolazi, putevi i staze, stabla, grane, na kraju i most nestaju ispod površine vode. Jezero tada može biti duboko i do 12 metara.

Jezero koje se sporazumno povlači leti, kako bi zimi postalo park

Prirodni fenomen je podvodni park, sa mostićem, klupicama, vijugavim planinarskim stazama i alpskim biljkama, koji polako i stidljivo počinje da se nazire i izvire iz jezera krajem jula kada voda počinje da isparava. Ova čarolija počinje sredinom jula, i do zime jezero dostiže svoju standardnu veličinu, a prostor na kojem se nalazilo preobražava se i postaje park za planinare.

Jezero koje se sporazumno povlači leti, kako bi zimi postalo park

Dvostruki život, za sada se ne zna ko je prvi počeo sa njim, jezero ili park, zaista je zanimljiv i jedinstven, naročito kada se doda da je biljni svet u potpunosti navikao na ove promene. U proleće jezero, zimi planinarsko odmorište i park, prilično nesvakidašnja situacija…

Share.

Comments are closed.