„Kad Tisa cveta“ – od 12. do 14. juna u Novom Bečeju provedite najromantičniji vikend

0

U ovom periodu biće održana manifestacija „Kad Tisa cveta“ i grad će u čast romantičnog prirodnog fenomena cvetanja reke Tise širom otvoriti vrata gostima.

Iz godine u godinu sve  je više onih koji žele da jedinstveni događaj isprate tradicionalnim puštanjem plutajućih zapaljenih sveća „želja“ niz reku.

Cvetanje Tise privlači veliku pažnju ne samo turista, već i biologa i brojnih medijskih ekipa koje se utrkuju da isprate ovaj fenomen zabeležen samo još na reci Jangcekjang u Kini.

Tanani insekti, posle tri godine provedene u mulju, u toku samo jednog dana pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Naime, posle zalaska sunca Tiski cvet polaže jaja, kada završava svoj život i pada na površinu reke.Zato se i kaže da Tisa cveta.

Organizatori se svake godine potrude da ovu novobečejsku čaroliju dodatno ulepšaju zanimljivim programom na obali reke, odakle posetioci sa čamaca i brodova mogu da uživaju u spektakularnom pogledu. Osim toga, na Tiskom Keju očekuje Vas etno bazar, ukusna hrana i bogat muzički program.

 

Share.

Comments are closed.