Kafane bez cigareta!

0

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

Prema pisanju lista “Blic”, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama. – Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima – navodi list. Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.
Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je za “Blic” da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine. Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

Share.

Comments are closed.