Kafić u kome je besplatno sve osim provedenog vremena

0

Jeste li nekada poželeli da pronađete kafić u kome ćete moći da boravite kao kod kuće, u opuštenoj atmosferi, bez gledanja na sat i žurbe odmah nakon popijene kafe?

Ovakav kafić, u kome je pritom sve besplatno osim provedenog vremena, Ziferblat (slobodno vreme), postoji u nekoliko svetskih gradova, a prvi je otvoren u Moskvi septembra 2011. godine i u njemu su se sastajali prvenstveno pesnici, da bi kasnije to postao prostor koji su delili istomišljenici. Koncept je osmislio Rus Ivan Mitin kao kućicu na drvetu za odrasle.

Ziferblat je postajao sve popularniji kafić, pa samim tim i “formalniji”. Svaki gost bi u Ziferblatu dobio kafu ili čaj i keks, a umesto onoga što popije i pojede, platio bi provedeno vreme, po minutu. Glavna ideja bila je da se gosti osećaju kao kod kuće, tj. da mogu samostalno da spreme hranu ili naprave piće u kuhinji.

U kafiću se možete poslužiti nekom od društvenih igra, knjigom ili novinama, a postoji i prostorija za organizaciju događaja. Gostima su na raspolaganju i kolači, voće, pecivo i žitarice, a jedinu obavezu koju imaju je da operu posuđe nakon korišćenja.

Osim prvog Ziferblata u Moskvi, on postoji i u Sankt Peterburgu, Kijevu, Kazanu, Mančesteru, Liverpulu, Londonu, i nama najbližem gradu, u Ljubljani.

Share.

Comments are closed.