Kako će putovanja izgledati u budućnosti

0

Rezervacija aranžmana putem mobilnog telefona, plaćanje na rate bez odlaska u turističku agenciju, ekskluzivne ture sa čuvenim vodičima, mogućnost internet prevara, sve manje žalbi putnika… 

Ovako bi, ukratko, moglo da se opiše kako će se u narednih pet godina putovati. Zahvaljujići novim tehnologijama, sve se menja, pa i turizam.

“U Evropi su rezervacije putem interneta dostigle 78 odsto, a mobilnim telefonom 50 odsto”, kaže Kristijan Pandel, vlasnik rumunske agencije “Kristijan turs”, koja opslužuje dva miliona turista širom Evrope, pa i u Srbiji.

Pandel kaže da u evropskim zemljama za letovanje više niko ne deponuje čekove, što je u Srbiji svakodnevna pojava. Razlog je visoka provizija od pet odsto koja se u našoj zemlji uzima za plaćanje platnim karticama. U Rumuniji provizija iznosi 0,7 odsto, a u Holandiji 0,3 odsto. 

“Agencije neće još dugo moći da izbegavaju tehnološke prednosti. Međutim, iako vlada ekspanzija rezervacionih sistema, ta oblast i dalje nije pravno regulisana i bezbednost nije rešena”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. 

Slobodan Mićić, koji je pola veka u turizmu, smatra da će turizam budućnosti podeliti ljude prema interesovanjima. 

“Mladi će putovati s rancem na leđima, i to u zanimljiva mesta poput Nepala ili Beograda. Većina će ići na letovanje seleći se na destinacije koje će biti bezbedne i povoljne, jer turizam zavisi od geostrateške politike”, ističe Mićić.

Izvor: Novosti

Share.

Comments are closed.