Kako izabrati pravu lokaciju za ugostiteljski objekat?

0

Nije svaki slobodan prostor pravo mesto za restoran. Dobru lokaciju mnogo je teže naći nego što bi vam se to moglo učiniti na prvi pogled. Naravno, i hrana i usluga su jako važni za uspeh restorana, ali lokacija može biti od presudnog značaja, posebno prvih nekoliko godina.

Zato, osim što prostor treba da vam se dopadne, jako je bitno da povedete računa o sledećim stvarima pre nego što napravite izbor:

  1. Parking je obavezan – Jako je bitno da prostor koji vam se dopadne za restoran ili kafić poseduje parking ili u blizini lokala već postoji neki, jer ukoliko potencijalni gost shvati da od najbližeg parkinga do vašeg restorana mora da pešači, pre će izabrati neko drugo “zgodnije” mesto. Problematičnije su i one lokacije koje su u samom centru, jer se mnogo teže dolazi do parking mesta.
  2. Kvadratura je bitna – Čak i najmanji bistro ili kafić zahteva prostor za kuhinju i kancelariju za papirologiju. Iako vam deluje da je u pitanju prostran lokal, može se nakon opremanja ispostaviti da ima mnogo manje slobodnog prostora nego što ste prvobitno očekivali.
  3. Bezbednost na prvom mestu – Kada birate lokal, posebno ukoliko je smešten u zgradi, jako je bitno proveriti kablove, alarme, protivpožarni sistem i instalacije da biste na vreme sanirali kvarove kako ne bi došlo kasnije do problema.
  4. Mislite o susedima – Kada tražite idealnu lokaciju, raspitajte se da li u komšiluku  već postoji restoran sa sličnim konceptom kao vaš.
  5. Bez žurbe – Pre nego što donesete konačnu odluku obavezno posetite više lokacija. Mesto koje odaberete obiđite u različitim vremenskim periodima kako biste saznali da li je prometno, odnosno, kako se ne biste odlučili za mesto koje je pusto, čak i noću.
  6. Oprezno sa ugovorom – Ne potpisujte ugovor na više godina, jer, koliko god ne želite sada da razmišljate o tome, ukoliko se desi da za nekoliko meseci izađete iz biznisa, to bi značilo da po ugovoru morate da nastavite sa plaćanjem kirije za lokal.
Share.

Comments are closed.