Kako je Ljubljana postala Zelena prestonica Evrope

0

Ljubljana je u 2016. godini ponela titulu Zelene prestonice Evrope. Evropska komisija tu titulu dodeljuje od 2010. godine, gradovima koji prednjače u brizi prema okolini. Izmeštanje saobraćaja iz centra grada donelo je na stotine terasa, kafića punih ljudi, more šetača.

Centar Ljubljane, od zone saobraćaja postao je mirna pešačka zona s brojnim biciklističkim stazama. Građanima je dostupno 510 bicikala na 51 stanici. Ljubljanicom često krstari turistički brod. Sve je počelo Vizijom Ljubljane do 2025. godine.

“Mi smo napisali u tom programu sve samo ono što smo uradili i što ćemo napraviti. Ja uvek tvrdim da je Ljubljana najlepši grad na svetu, ima više elemenata, zbog toga smo zadovoljni i ponosni da smo svojim radom dokazali da nas je cela Evropa prepoznala”, kaže gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Status zelenog grada Ljubljana je sticala deset godina, zatvaranje gradskog jezgra za saobraćaj bio je prvi korak na tom putu. Zelene površine zauzimaju tri četvrtine Ljubljane. Osim prepoznatljivosti titula je privukla i investitore.

“Mi smo bili šampioni Evrope za prošlu godinu, s tim da je komisija rekla da smo napravili najveći pomak u najkraćem vremenu, zaduženi smo da tu praksu prenosimo na ostale gradove”, kaže gradonačelnik Ljubljane.

Izvor: RTS

Share.

Comments are closed.