Kako se espreso pravilno služi i kako ga piju pravi Italijani

0

Espreso se razlikuje od svake druge vrste kafe, ne samo po načinu pripreme, već i po načinu na koji se služi i konzumira. Stoga ćete vrlo retko videti Italijana kako seda za sto i naručuje espreso. On to radi za šankom, konobar ga ekspresno služi, a pravi Italijan još brže ispija.

Sama reč espresso znači brzo i odnosi se na vreme ispijanja omiljenog napitka kafopija, njegova svrha je da razbudi i to veoma brzo. Prvi aparati napravljeni su u Francuskoj. Ipak, espreso je na mesto najpopularnijeg napitka od kafe širom sveta dovela Italija.

Ovaj veoma jak napitak nastaje tako što vruća voda prolazi kroz sitno mlevenu i nabijenu espreso kafu. Po tradicionalnom receptu, idealan espreso je onaj koji sadrži 7 grama kafe, a za čiju je pripremu potrebno svega 25 sekundi.

Sve arome u kafi zadržava pena, koja prestavlja emulziju ulja iz kafe, ali se vrlo brzo razlaže što je jedan od glavnih razloga zašto se ovaj napitak pije “s nogu”. Espreso nikada ne naručujte nakon podneva, kažu Italijani, jer su napici sa mlekom rezervisani za ujutru.

Ova vrsta kafe već nekoliko godina zaredom okuplja ljubitelje i ugostitelje na sajmu TriestEspresso u Trstu.

Share.

Comments are closed.