Kaleidoskop džamija u Iranu, ružičasta lepotica Bliskog istoka

0

Nasir al-Mulk džamija  na prvi pogled izgleda kao tradicionalna bogomolja,  ali u stvari, ona je prepuna iznenađenja i skriva jednu predivnu šarenu tajnu.

Ovu lepoticu nazivaju još i ružičastom džamijom, a kada jutarnje sunce dodirne predivne vitraže, stvara se kaleidoskopski prikaz po zidovima i persijskim tepisima ove džamije i ostavlja bez daha sve posetoce. Izgradnja džamije je trajala 12 godina, a završena je 1888. godine po naredbi širaskog vladara Mirze Hasana Ali-hana, zvanog Nasir al-Mulk.

Jedinstven dizajn i divna paleta boja čine džamiju mirnim mestom za molitvu, ali i mestom koje je u poslednje vreme postalo nezaobilazna atrakcija u Iranu za pravljenje selfija.

Svetlost koja stvara ovaj fenomen se moze uhvatiti samo u jutarnjim časovima, tako da u podne ili kasnije, ova džamija skriva svoju izuzetnu fotogeničnost od posetioca. Ovde čak i najmanje religiozna osoba, u trenucima kada svetlost zaigra po tepisima, shvata kako se ruke udružuju u zajedničkoj molitvi.

Naravno, treba napomenuti i prelepo oslikane zidove, lukove i niše, odabir i hvalospev samo jedne boje ili ukrasa ne dolazi u obzir, univerzalna i neverovatna lepota ovog zdanja postaje sve veći predmet obožavanja i poštovanja.

Share.

Comments are closed.