Karneval u Budvi od 29. aprila do 06. maja 2018.

0

Obnovljen je nekadašnji budvanski običaj „maškaranja“, a ove godine prerastao je u sedmodnevnu manifestaciju „Karnevalske majske večeri“ koje će se održati u Budvi od 29. aprila do 06. maja 2018. godine. Pre i posle samog karnevala planiran je veliki broj nastupa muzičkih izvođača – Big benda Dejana Petrovića, Tonija Cetinskog, Nine Žižić, Nevene Božović, folklornih i samba plesnih grupa…

Karneval će početi uveče 1. maja tradicionalnim abrumom – pozivom na karneval. Brumanje je izraz koji primorci koriste kad mame ribu (u more bace hranu oko koje se skupi jato, pa ju je lakše upecati na pendulu). Od brumanja je nastao „abrum“ odnosno bacanje mamca da se dođe na maškaranje, karneval. Tog 1. maja uveče, abrumaši će obilaziti Stari grad i pozivati ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a za uzvrat ovi pripremaju posluženje za abrumaše. Od kuće do kuće, od kafane do kafane, tako se obiđe i Stari grad i okolina.

Velika karnevalska povorka pod nazivom „Prava ljubav nikad ne promaši“ krenuće budvanskim ulicama 2. maja u 20 sati. Očekuje se preko 1200 učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije, Ukrajine, Rusije, Italije… Povorku će tradicionalno predvoditi Gradska muzika Budve i mažoretke.

I sledećih nekoliko dana nastaviće se sa proslavama, do nedelje 6. maja kada će se maškaranje završiti dečjim karnevalom.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Budva, u saradnji sa nevladinim organizacijama Feštađuni, Stara Budva i hotelom Mažestik.

Share.

Comments are closed.